Почетоха паметта на 200 загинали райковци на Вси светии

  Рози и св. Литургия в храма на райковските мъченици

  Неделята на Вси светии български събра признателни богомолци  в едноименния  храм в смолянския квартал Райково, въпреки че по време на службата непрестанно валеше дъжд, мирянки тихо пристъпваха към олтара и оставяха набрани  от градините си красиви разноцветни рози, за да изразят признателност.

  Божествената св . Литургия отслужи  иконом Запрян Шиков, енорийски свещеник към  църквата „Св. вмчца Неделя“, в енория на която е параклисът. Помощници му бяха икодяконите Илия и Иван, а песенното озвучаване бе на хористите  от храм „Св. Неделя“, на тях в края на богослужението иконом Шиков благодари.

  На този празник за почитане паметта на всички български знайни и незнайни светии специално внимание се отдели и към паметта  на посечените от поробителя  заради Христовата им  вяра 200 райковски първенци в Каювското дере през  1720 г.

  По повод на 300-годишнината, дошли на богослужението свеждаха глави и се помолваха за погиналите, запалваха свещи.  Иконом Шиков ги спомена в молитвите. Този параклис е въздигнат именно в тяхна памет, заслуга за което имат Среднородопският  християнски събор „За вяра, род и родина“ и лично  ктиторът  хаджи Петко Аврамов като организатор и сега  за довършване на стенописите от художника Сергей Василев, както и многото дарители.

  В чест на тази годишнина читалище „Балкански просветител-1871“, което заедно с църквата има неотклонна грижа за запазване на християнските традиции и за  подкрепа на талантливи родолюбиви творци,  финансира  твърде интересна книга-албум „Лето-1720, доц. Димитър Главчев“. Тя бе подарена на всички присъстващи на храмовия празник от Иван Френкев – член на читалищното настоятелство, и читалищната библиотекарка Любомира Чаталбашева.

  Иконом Запрян Шиков освети принесените за здраве и благоденствие петохлебие,  вино, жито и елей. Отслужи и празничния  водосвет.

  След като благослови богомолците,  той се обърна със слово за значението на празника „Вси светии български“, който е уникален за нашата българска църква.  „Христовата църква е една и неделима, посочи той, но от древност съществуват поместни православни църкви, каквито са Българската, Румънската, Сръбската, Руската и пр. Единството на Църквата не се опровергава от битието на отделните национални църкви. Те са клоните на едно вечнозелено дърво, насадено от самия Бог. А  Българската църква е първата славянска църква в света.  Повече от единадесет века тя води нашия народ към духовен напредък, святост и спасение.  От нейните недра са излезли хиляди Божии угодници ­ равноапостоли, благочестиви царе и царици, светители, преподобни, мъченици и други. Техните имена, както казва Свещеното Писание, са записани в Книгата на Живота . Те са звезди върху българския небосклон, чието сияние никога няма да помръкне.“

  Иконом Запрян Шиков посочи, че  първият известен по име български светец е  св. Енравота или Боян, най-големият сина на хан Омуртаг. Последните  думи преди екзекуцията му били: "Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя...".  След тридесетина години това се сбъднало  -  цяла България се покръстила.  Иконом Запрян  Шиков продължи със споменаване на   светите братя Кирил и Методий, техните ученици, Майка Параскева, Св. Йоан Рилски, патриарх Евтимий, светиите от по-ново време, включително Баташките и Новоселските мъченици. Просияли с вярата си във времето, Църквата е канонизирала над 100 български светии, между които четирима князе и царе, патриарси, епископи и войни. „Нека имаме примера на нашите родни светии – покровители и ходатаи, които чуват нашите молитви и по Божия милост ни помагат, посъветва множеството  иконом Запрян Шиков. Те са наши небесни закрилници. По техните молитви  Бог да  пази от всяка беда българския народ, а ние да подражаваме на светостта им.“

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини