Родители на карантинираните малчугани от ДГ“Слънце“ още чакат тестване за децата си. Баща обжалва карантината на 6-годишния си син

Петнайсет деца от детска градина „Слънце“ са под карантина от 13-ти юни насам, след като едно от тях се оказа с положителна проба за коронавирус. С репортер на СмолянБГвести се свързаха родители, които казаха, че още са уплашени от цялата ситуация. Пожелаха анонимност, защото, по думите им, не желаят да бъдат „сочени с пръст като прокажени“. Те обаче споделиха, че най-големият им кошмар е неизвесността. Не знаят дали децата им са заразени или не. „Изпаднали сме в парадоксална ситуация, защото те са под карантина, а родителите сме по работните места. Ако някое от децата е заразено и вирусът се е прехвърлил към възрастните, на пракитка ние в момента може би заразяваме целия град без да знаем. Никое от децата или родителите нямаме симптоми, но ако сме вирусоносители не ни се мисли“, жалваха се пред медията ни две от майките. От РЗИ-Смолян им обещали да тестват децата, но това все още не се е случило. В същото време баща на едно от карантинираните деца - адвокатът Димитър Марев вече е подал жалба срещу срока на мярката на 6-годишния му син. По думите му, съгласно нормативните уредби, за първи ден на карантина всъщност се смята последния ден на контакт със заразения човек. Той изчислява, че този ден е 12-ти - петък, когато децата от групата са били на детска градина. В предписанието на инспекцията обаче карантината им започва от следващия ден, допълва Марев.

„Не съм притеснен от вируса, аз съм привърженик на теорията на доц. Атанас Мангъров. Най-трудно беше да обясня на сина ми защо трябва да е затворник вкъщи 14 дни. Той все пак е на 6 години и зададе логичния въпрос: Защо само аз, а вие с мама и сетра ми не сте затворени? С оглед заповедта обаче ние не попадеме в контактните. И ако следваме логиката - аз с моята професия, както съм обиколил цялия град, трябва да се сложат едни решетки на целия град и да се превърне в резерват.“ Юристът сподели, че за разлика от повечето родители не настоява детето му да бъде час по-скоро тествано за коронавируса. Но нямало да откаже, нито имал право да откаже подобен тест. Разсъждава, че ако тестът пък се окаже положителен, това на пракитка би довело до удължаване на карантината, което допълнително ще утежни ситуацията на семейството. Подобно на много смолянски семейства и тяхното пряко е засегнато от извънредното положение. Два месеца юристът не е работил, защото съдилищата бяха сред първите затворени. Съпугата му не е получавала стотинка от четири месеца. Разказва, че опитал да изтегли от т.н. безлихвени заеми, които правителството предлагаше като спасителна мярка. Марев искал с тези пари да покрие осигуровките си за периода януари-май месец. Парадоксално банката му отказала кредита именно защото вноските не били платени. Адвокат Марев смята, че като цяло начинът на прилагане на карантината противоречи на Конституцията и на Европейската харта за правата на човека. За това и се води конституционно дело. Ако съдът обяви мерките за противоконституционни, той смята също по съдебен ред да защити правата на сина и семйството си. Що се отнася до това как вирусът е успял да влезе в детската градина и Марев, подобно на останалите родители и институциите, няма обяснение. Сподели, че ръководството и персоналът на градината изпълнявали дори в повече противоепидемичните мерки. Не допускали родителите в градината, не смесвали потоците с деца.

СмолянБГвести ще търси отговор на въпроса защо децета все още не са тествани и дали и кога ще бъдат. Очаквайте продължение.

Анелия Веселинова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Р.
    Р. Б.
    1 0
    12:43, 19 юни 2020
    А какво стана с тестовете на персонала от групата? Няма все още никаква информация! Или не са тествали учителките и помощния персонал?
  • 2
    Н.
    Н.Д.
    1 0
    18:15, 19 юни 2020
    Трябваше на всички да се направят тестове ВЕДНАГА, на деца,на учители на помощния персонал,че ще пламне целия град! САМО СЕ ЗАМИСЛЕТЕ!
Последни новини