Шивашки цех в Смолян даде още три положителни проби за ковид-19

Във връзка с диагностициран случай на жена с ковид-19 в шивашки цех в Смолян е направено предписание за засилени противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията в цеха. От общо 16 нови случая за Смолян през изминалата седмица, трима положителни са свързани именно с шивашкия цех и те са от най-близкото обкръжение на жената, която е била с потвърден положителен резултат.

„Изследвани са 7-8, които са определени като "хора в близък контакт" с положителната жена, три се оказват позитивни. Към момента няма взети нови проби, ако се наложи ще се наблюдават всички останали, които там работят, това ще е задължение на самия работодател, ако някой прояви симптоми, тогава ще предприемем проучване.“, коментира шефът на РЗИ д-р Кубатева. Предприятието продължава работа, а етажът, на който е работила жената е затворен, всички работещи на него ще се карантинират и наблюдават."

Д-р Кубатева обясни още, кои лица на настоящия етап на развитие на епидемичната ситуация, се считат за контактни, тъй като в последните седмици излизат положителни проби от цели колективи. В първата фаза на епидемията, когато имаше извънредно положение и хората бяха затворени по домовете си, кръгът контактни бил предимно от семейството и те се изследвали и наблюдавали, а сага кръгът от контактни е много по-голям и пробите, които се вземат са много повече.

"Важно е да се знае кое е близък контакт:  за такъв се определя контакт- осъществен на разстояние по-малко от 1 метър в рамките на 15 минути. Тези, които проучваме са хора, били в контакт с позитивен два дни преди проявата на симптомите и 14 дни след като е установен и доказан положителен резултат. Това е важно да се знае, това са хората, които влизат в кръга на контактни- от тях са пък тези, които са били в тесен контакт, от там нататък се решава кога и с какъв тест да се изследват.", коменитра още д-р Кубатева.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини