Парите трябва да ходят след качеството на обучението

Идеята да се въведат бакалавърски програми за обучение в рамките на три учебни години в българските университети е твърде преждевременна. Има най-малко две основни задачи, които българското университетско образование трябва да разреши, преди да се обсъжда сериозно три годишен курс на бакалавърско обучение.

Първо, проблемът с огромния за страна като България брой на учебни заведения, наричащи себе си университети. До преди няколко години те бяха 54 на брой, оттогава този брой може и да е по-висок. България е страна със седем милиона души население. Един випуск на средните училища в страната се изчислява на около 60 000 души (максимум). От тях поне 10-15 000 не желаят и няма да постъпят на обучение в университет (това е оптимистична оценка). Други 8-10 000 ще отидат да учат в университети на други европейски страни и въобще - извън България. Остават максимум 35-40 000 абитуриенти, за които се състезават всяка година над 50 учебни заведения, гордо приели названието "университет". Това е твърде непрактично, дори абсурдно от гледна точка на капацитета на тези висши училища да развиват нормален спектър от специалности и научни направления, включително изследователски.

Неразумно големият брой заведения (мнозинството частни), претендиращи да са университети

се получи в резултат на т. нар. либерализация на висшето образование, проведена през 90-те години на 20-и век. Тогава всичко трябваше да бъде либерализирано. Днес реформирането на висшето образование е невъзможно по либерален модел, просто защото ако бъдат оставени на пазарен принцип да се състезават, въпросните университети не се конкурират по качество на обучението, а по хитроумни процедури за печатане на дипломи за висшисти на хора, които може и да не са се появявали в аудиториите на въпросния "университет". Всичко това говори само за едно - много ниско качество на обучението. Намаляването на броя кандидат студенти само задълбочава този проблем, защото допълнително снишава критериите за прием, а също и критериите за успеваемост на студентите в процеса на обучение. Ако няма окрупняване на академичните институции и повишаване на критериите за успех, тригодишната бакалавърска програма ще означава още по-голям "либерализъм" в производството на полуобразовани висшисти.

Втората задача, която трябва да реши висшето образование преди въвеждането на тригодишно бакалавърско обучение е пряко производна от първата задача.

Проблемът се нарича качество на магистърските програми в българските университети.

По правило, магистратурата е по-висока степен на образование, надграждаща бакалавърската и откриваща перспектива за докторат (за някои от добрите студенти). За съжаление, в България магистратурата не е по-висша степен на образование от бакалавърската. Магистратурата у нас е процес на амбулантна търговия - конкуренция на пазара за дипломи, при която магистърските програми се плодят на брой по-бързо от зайци. Академичният състав получава обикновено жълти стотинки за това, че обучава хора, привлечени към програмата с огромни усилия, над които треперим да завършат, за да не направят лоша реклама на специалността пред следващите кандидати за магистратура. В резултат, ако един курс се чете на студенти бакалаври два семестъра, с изисквания за усвояване на определена материя и познания, то при магистрите се чете съкратеният му курс, за да могат да се справят и да вървят напред. Голяма част от студентите магистри са неспециалисти - не са завършили същата специалност, поради което се налага да се започва от А,Б...

Оттук - представете си какво остава за сериозен процес на обучение, ако по-сериозната програма - бакалавърската - се съкрати от 4 на 3 години, а амбулантната търговия с магистратури се покачи от 18 на 24 или 30 месеца общ срок на обучение. Освен специфичните пробеми на "либерализираното" висше образование, България има два основни проблема, които не може да реши, но с които трябва да се съобразява. Първият - демографската криза, намаляваща броя на кандидатстудентите в страната. Вторият - отпадането на границите и прякото включване на България в общоевропейския, в регионалния, дори в световния пазар на университетското образование. В България

университет е титла, която трябва да се дава на висше училище, в което най-малко една трета от студентите са чужденци,

потърсили образование у нас. Обучението трябва да се провежда частично на английски, руски и други европейски езици. Таксите за обучение трябва да бъдат конкурентни, но да не бъдат свеждани до подаяния за академичния състав. Държавата трябва да участва активно във финансирането на висшето образование, но не по принципа "парите ходят след студента". Парите трябва да ходят след качеството на обучението. Защото студентът може да се нуждае от знание, но може да се нуждае и само от диплома. Де факто изнудването на академичните учени да "пускат" полуграмотни или напълно неграмотни "висшисти" поради необходимост да получат едни дребни пари трябва да се прекрати.

Според мен най-адекватната и до ден днешен система за висше образование в България е сливането на бакалавърска с магистърска степен в единен процес на обучение. Така се гарантира качеството на магистратурата и се реализира приемственост между двете нива на академично образование с подготовка към третото - доктората. Такава продължава да бъде системата на обучение в специалностите Право и Международни отношения на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Ако някой се съмнява в думите ми - може да провери как изглеждат в сравнителен план нещата в ЮФ и в другите факултети на СУ. За либерализиране на каквото и да е са необходими, първо, либерали - в смисъла на свободни и отговорни хора, и, второ, адекватна система от стимули за усъвършенстване, а не за заобикаляне на академичните изисквания.

Анализът е от профила на Огнян Минчев във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини