Серенада под дъжда, 12-класници от Смолян играха хоро с чадъри под прозореца на учителката си

    „Това са най-яките абитуриенти“, „супер са“, „прекрасни, свежи и красиви“...

    Тези възгласи на случайни минувачи по Главната в Смолян бяха предизвикани от пеещи под дъжда момичета и момчета. 12- класници от Природоматематическата гимназия „Васил Левски“ в Смолян. Въпреки напоителния дъжд, който за пореден юнски следобед се изсипва над града, пешеходната зона беше необичайно оживена. Почти безлюдното през последните години ларго, тази вечер е живо. Красиви и вдъхновени, младите хора правеха серенада под прозореца на учителката си. Както едно време. Донесли бяха озвучаване, избрали музиката, събрани под чадърите пееха дружно хитови за абитуриентнските серенади парчета, сред които едно на Слави Трифонов за лошите момчета, после се хванаха на българско хоро, водени от ефирно момиче в малка черна рокля и изящно високи токчета. Всичките с рози в ръцете. Да завидиш на учителката им, колко ли години се е „мъчила“.

    Оказа се, че пеят за преподавателката си по литература и български език Милена Рашкова, която им преподавала само този последен 12-ти клас. След десетилетия в СУ“Св.св. Кирил и Методий“ тя се е преместила в ПМГ. “Сигурно е много добра, щом за един срок в клас и един пред компютъра ви спечели?“, питам ги. “Мно-о-о-о-г-о-о-о !", дружно ми отговориха част от момчетата, които явно бяха решили, че ще си спестят хорото с чадъри.

    Минувачите се спираха, радваха им се, единици ги гледаха учудено, но всеобщото усмихнато любопитство беше завладяло множеството. И е обяснимо.

    Тази година нищо не е „както трябва“, някак епи-деми-чно, а 12-класниците от випуск 2020г. спокойно могат да се нарекат „късметлии“. Всичко им се случи „за пръв път“ и дори не им остана време да разходят подобаващо рокли и костюми, да броят до припадък от 1 до 12, да побъркват с клаксони и свирки изнервените граждани ... с младостта си, с безразсъдството си и с видимо си безгрижие. Нито пък да викат поне месец от тежкарски коли по оглушелите улици. Тези дори не успяха „Бал с маски“ да си спретнат, както къде на шега, къде наистина се шегувахме със зрелостниците на 2020 година.

    Но въпреки епи- и пан-демичното положение, ситуация и тотално объркания живот на обществото ни, същите тези абитуриенти, отново имат блестящо представяне на матурите. А  днес, в навечерието на получаването на дипломите си, пееха под прозорците на учителката си и се надяваха тя да слезе при тях. Както ми казаха, за да й кажат, че е "яка и че я обичат". И да, признаха, че се надяват да имат нещо като бал.

    Пожелавам им го от сърце! Накараха ме и аз да призная пред себе си, че в тази сбъркана 2020г абитуриенстката лудница ми е липсвала. Прекрасни сте, 12 клас на ПМГ „Васил Левски“ в Смолян! Не успях да разбера коя паралелка сте, но сте вдъхновяващи, за което ви благодаря!

    Летете и не забравяйте, маските са само още един начин да оценим свободата да се гледаме честно в очите!

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Гр
      гражданин
      2 -1
      10:14, 25 юни 2020
      Ежегодна самореклама на яко даващата частни уроци г-жа. Тези деца за изминалите 12 години са учени от много други добри учители. Тази учителка е най-близка до кмета и неграмотния секретар на общината и затова я рекламират, а и тя тях.
      • Щи
        Щиляна Чакърова
        1 -2
        11:55, 25 юни 2020
        Господин "Гражданин", пиша в отговор на коментара Ви единствено заради останалите читатели на медията ни. Като автор на текста категорично отхвърлям твърденията, че той е "самореклама" или реклама за споменатата учителка. Единствената причина за написването на текста беше емоцията, която предизвикаха тези млади хора! Никой не твърди, че те не са имали други преподаватели преди госпожата, напротив, споменато е в текста, макар и не поименно, защото не това е целта на написаното. Учениците сами посочиха името й, а поводът да правят серенада и да играят хоро под дъжда, е тяхна, а не ничия друга идея. Кой до кого е близък, не интересува мен като автор, още повече в сайта ни често е имало материали за други прекрасни учители в града и областта. Така че, най-добре би било да не се намесват клюки, обиди и квалификации, породени от лични чувства или липса на симпатии!
    Последни новини