"Изсипаха" нови глутници кучета в Смолян

Нови глутници кучета се появиха преди нощ в Смолян, за това алармираха зоодоброволци от града. Защитниците на уличните животни познават всяко едно от тях, тъй като преди време направили свое преброяване. Освен това много от тях хранят и се грижат за бездомните животни. Преди нощ обаче забелязват появата на непознати големи кучета във всички квартали на Смолян, които вече образували свои глутници. "Най-вероятно някоя съседна община се е отървала наведнъж от бездомните си животни", смятат зоодобровлците. До този извод ги води големият брой на "новопристигналите" кучета. 

Преди около два месеца доброволци преброили над 50 новородени кученца в града.

"Съвсем скоро и те ще се отделят от майките си и ще плъзнат из улиците на града", алармират от организация "Дара". Не минава ден в социалните мрежи някой изплашен родител или възрастен човек да не призове за решаване на проблема. 

"Всяка година кастрираме по около 70 кучета. С това темпо досега не трябваше да има улични кучета в Смолян. Но вместо това бройката им расте", обяви преди време секретарят на Община Смолян Момчил Николов.

В същото време строителството на дългоочаквания приют за бездомни кучета вече е в разгара си.

Нито приюта, нито кастарция на парче ще реши проблема с глутниците в града. Още по-малко убиването, та било и то с отстрел по Закона за лова. Улични кучета ще има винаги докато хората продължават да изхвърлят домашните си любимци, категорични са зоодоброволците.Точно тези "любители на кучета" създават проблема. Не минава седмица без доброволците  да регистрират поредното изхвърлено куче. Откриват  дори изоставени слепи бебета. Отделени от майките си, без кърма-обречени на на смърт от поредния "зоолюбител".

"Докато не започне строг контрол, придружен със санкции за такива хора, проблемът ще си остане, колкото и приюти да се построят", обясняват доброволците. Трябва да има задължително чипиране на всички домашни животни и регистър стопаните им. Така лесно ще се открие кой е изхвърлил любимеца си. "В момента по никакъв начин не може да се разбере и докаже кой е собственикът, въпреки наредбата, задължаваща регистрация на животните в общината. Масово обаче тя не се спазва, защото няма и контрол, няма и глоби", казват защитниците. Голяма част от стопаните не кастрират кучетата си и в последствие нежеланите малки отново се изхвърлят на улицата. 

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев съобщи, че обмислят вариант техни служители да се заемат с контрола. Дали обаче това изобщо ще се случи и самият той не знаеше. 

А докато в община Смолян са заети да обмислят ... нови глутници кучета плъзват за пореден път по улиците на Смолян.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  34
  345
  4 -6
  19:23, 28 юни 2020
  Всички тия мерки може да помагат но първо трябва да се убият всички бездомни и след това мерките за да има ефект.
  • Ст
   Стелиян Николов
   0 0
   15:25, 30 юни 2020
   Първо, ще започнем с теб, кретен!

Видеа по темата

Още новини

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини