"Изсипаха" нови глутници кучета в Смолян

Нови глутници кучета се появиха преди нощ в Смолян, за това алармираха зоодоброволци от града. Защитниците на уличните животни познават всяко едно от тях, тъй като преди време направили свое преброяване. Освен това много от тях хранят и се грижат за бездомните животни. Преди нощ обаче забелязват появата на непознати големи кучета във всички квартали на Смолян, които вече образували свои глутници. "Най-вероятно някоя съседна община се е отървала наведнъж от бездомните си животни", смятат зоодобровлците. До този извод ги води големият брой на "новопристигналите" кучета. 

Преди около два месеца доброволци преброили над 50 новородени кученца в града.

"Съвсем скоро и те ще се отделят от майките си и ще плъзнат из улиците на града", алармират от организация "Дара". Не минава ден в социалните мрежи някой изплашен родител или възрастен човек да не призове за решаване на проблема. 

"Всяка година кастрираме по около 70 кучета. С това темпо досега не трябваше да има улични кучета в Смолян. Но вместо това бройката им расте", обяви преди време секретарят на Община Смолян Момчил Николов.

В същото време строителството на дългоочаквания приют за бездомни кучета вече е в разгара си.

Нито приюта, нито кастарция на парче ще реши проблема с глутниците в града. Още по-малко убиването, та било и то с отстрел по Закона за лова. Улични кучета ще има винаги докато хората продължават да изхвърлят домашните си любимци, категорични са зоодоброволците.Точно тези "любители на кучета" създават проблема. Не минава седмица без доброволците  да регистрират поредното изхвърлено куче. Откриват  дори изоставени слепи бебета. Отделени от майките си, без кърма-обречени на на смърт от поредния "зоолюбител".

"Докато не започне строг контрол, придружен със санкции за такива хора, проблемът ще си остане, колкото и приюти да се построят", обясняват доброволците. Трябва да има задължително чипиране на всички домашни животни и регистър стопаните им. Така лесно ще се открие кой е изхвърлил любимеца си. "В момента по никакъв начин не може да се разбере и докаже кой е собственикът, въпреки наредбата, задължаваща регистрация на животните в общината. Масово обаче тя не се спазва, защото няма и контрол, няма и глоби", казват защитниците. Голяма част от стопаните не кастрират кучетата си и в последствие нежеланите малки отново се изхвърлят на улицата. 

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев съобщи, че обмислят вариант техни служители да се заемат с контрола. Дали обаче това изобщо ще се случи и самият той не знаеше. 

А докато в община Смолян са заети да обмислят ... нови глутници кучета плъзват за пореден път по улиците на Смолян.

Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    34
    345
    4 -6
    19:23, 28 юни 2020
    Всички тия мерки може да помагат но първо трябва да се убият всички бездомни и след това мерките за да има ефект.
    • Ст
      Стелиян Николов
      1 0
      15:25, 30 юни 2020
      Първо, ще започнем с теб, кретен!

Видеа по темата

Последни новини