На 34 години родопчанката Ася, която плете терлици с крака, се дипломира

    32-годишна родопчанка записа 9 клас в инвалидна количка, на 34 години- успя да завърши и получи диплома

    На 30 юни 2020г Ася Кьорова от родопското село Стърница в община Баните, получи своята диплома за средно образование. Връчи й я лично директорът на СУ „Христо Ботев“ в село Баните ПенчоТокучев.

    На 32 години тя записа девети клас през 2018г, и 2020г се дипломира. Буквално преди да проходи, тя сяда в инвалидна количка, но жаждата за знание и желанието да работи я карат да завърши средно образование. Ася е родена на 28 юли 1986 година. Откакто се помни е в инвалидна количка, а диагнозата ѝ е толкова сложна, че не може дори да я запомни. Заради нея момичето е с 95% инвалидност, но със завидно чувство за самоирония казва, че единственото нелечимо заболяване, от което страда, е заплес, но сигурно именно заради него- цял живот мечтае да учи.

    Болестта обаче я приковава към „стола на колелца“, и за да посещава селското училище до 4 клас, се налага майка ѝ всеки ден да я носи на ръце около километър до там и обратно. След това обаче става твърде тежка и се налага да остане вкъщи, която с индивидуално обучение у дома завършва основно образование, благодарение на учителите, които идвали от съседното село Давидково, за да я обучават. По-късно се оказва, че недостигат учители, за да ходят при нея и да продължи средно образование в домашни условия. Родителите ѝ нямали автомобил, а и да имали, баща ѝ също страдал от заболяване и не можел да шофира.

    През 2018 г разбира, че вече има отворена програма за започване на работа за инвалиди и решава отново да опита да учи, за да може да работи. Не познавала директора на СУ „Христо Ботев“ в Баните Пенчо Токучев, но се свързва с него и му разкрива мечтата си. Ася винаги ще си спомня този първи разговор с него и щастието, когато чува репликата: „Никога не е късно за учене!“.

    И така, две години по-късно, въпреки трудностите с математиката, родопчанката вече има диплома и се надява скоро да си намери работа. „Надявам се като завърша да намеря някъде работа, защото не може само в къщи да се стои!“, разкрива мечтата си младата жена, която преди време стигна до „Шоуто на Слави“ с умението си да плете терлици с краката си.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини