На 34 години родопчанката Ася, която плете терлици с крака, се дипломира

  32-годишна родопчанка записа 9 клас в инвалидна количка, на 34 години- успя да завърши и получи диплома

  На 30 юни 2020г Ася Кьорова от родопското село Стърница в община Баните, получи своята диплома за средно образование. Връчи й я лично директорът на СУ „Христо Ботев“ в село Баните ПенчоТокучев.

  На 32 години тя записа девети клас през 2018г, и 2020г се дипломира. Буквално преди да проходи, тя сяда в инвалидна количка, но жаждата за знание и желанието да работи я карат да завърши средно образование. Ася е родена на 28 юли 1986 година. Откакто се помни е в инвалидна количка, а диагнозата ѝ е толкова сложна, че не може дори да я запомни. Заради нея момичето е с 95% инвалидност, но със завидно чувство за самоирония казва, че единственото нелечимо заболяване, от което страда, е заплес, но сигурно именно заради него- цял живот мечтае да учи.

  Болестта обаче я приковава към „стола на колелца“, и за да посещава селското училище до 4 клас, се налага майка ѝ всеки ден да я носи на ръце около километър до там и обратно. След това обаче става твърде тежка и се налага да остане вкъщи, която с индивидуално обучение у дома завършва основно образование, благодарение на учителите, които идвали от съседното село Давидково, за да я обучават. По-късно се оказва, че недостигат учители, за да ходят при нея и да продължи средно образование в домашни условия. Родителите ѝ нямали автомобил, а и да имали, баща ѝ също страдал от заболяване и не можел да шофира.

  През 2018 г разбира, че вече има отворена програма за започване на работа за инвалиди и решава отново да опита да учи, за да може да работи. Не познавала директора на СУ „Христо Ботев“ в Баните Пенчо Токучев, но се свързва с него и му разкрива мечтата си. Ася винаги ще си спомня този първи разговор с него и щастието, когато чува репликата: „Никога не е късно за учене!“.

  И така, две години по-късно, въпреки трудностите с математиката, родопчанката вече има диплома и се надява скоро да си намери работа. „Надявам се като завърша да намеря някъде работа, защото не може само в къщи да се стои!“, разкрива мечтата си младата жена, която преди време стигна до „Шоуто на Слави“ с умението си да плете терлици с краката си.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  06 авг 2020
  Последни новини