Сурова или сготвена храна – как се променят калориите?

Ако се опитвате да отслабнете, сте наясно колко е важно да броите калориите, които поемате през деня. Както количеството, така и качеството на храната имат отношение към това число. Всеки продукт има съответната калорийна стойност, начинът му на консумация също е от значение. Когато сте на мисия да намалите теглото си, се опитвате да създадете калориен дефицит, който се постига като приемате по-малко калории от тези, които изразходвате.

Калкулирането става като следите посочения брой на етикета на продукта. Големият въпрос обаче е дали веднъж сготвен, този брой калории се променя?

Да, променя се!

При готвене често добавяте мазнина и подправки, които също имат калории. Например 100 г сурови пилешки гърди съдържат 136 калории, но когато се пържат, калоричната стойност се увеличава до 312, а когато се изпекат – 220 калории.

Как да готвите диетично

Като за начало забравете за пържените храни. Не само, че не са здравословни, но и изискват добавянето на повече мазнина, което са стотици добавени калории.

Най-диетичният начин на приготвяне на храната е варенето. Там обаче трябва да внимавате с количеството сол, което употребявате, както и с други допълнителни подправки (като бульони и сосове например), които също се отразяват на крайния калориен прием.

Също така внимавайте да не преготвяте храната – при преваряване и преизпичане продуктите губят своите полезни свойства. Губят и допълнително течности и фибри и стават по-трудни за смилане.алоричната стойност се увеличава до 312, а когато се изпекат – 220 калории.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини