Цените на "черното злато" отново се сринаха

Цените на петрола се сринаха във вторник след вчерашното им покачване, съобщи Ройтерс. 

Страхът от новите огнища на COVID-19 в различни региони на света - от Япония до Иран и Австралия, както и връщането на някои ограничителни мерки в редица американски щати, включително Калифорния, Флорида и Тексас води до спад в цените на петрола. 

Международният бенчмарк брент поевтинява с 0,4%, или $0,19 и достигна ниво от $42,91 за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за $40,46 за барел, което е понижение от $0,17, или 0,4%.

До известна степен пазарът е подкрепян от по-голямото от очакваното намаление на запасите от суров петрол в САЩ, отчетено през миналата седмица, и от рекордните съкращения на доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците им, известни колективно като групата ОПЕК+, заяви стратегът на AxiCorp Стивън Инес.

"Ентусиазмът на пазара, който видяхме след премахването на карантинните ограничения, започна да отслабва на фона на частичното им завръщане поради нов скок на заболелите", каза Джефри Халей, азиатско-тихоокеански пазарен анализатор в Oanda.

Потреблението на бензин в Съединените щати през трите дни на празника на Деня на независимостта тази година е било 22% по-малко в сравнение с година по-рано, според данни на технологичната компания GasBuddy.

Междувременно вчера американски съд разпореди затварянето на тръбопровода от Дакота, най-голямата артерия, транспортираща суров петрол от шистов басейн на Северна Дакота до районите на Средния запад и крайбрежието на Персийския залив, поради опасенията за околната среда.

Източници от Бакенската формация (едно от най-големите съседни находища на нефт и природен газ в САЩ) обясниха, че затварянето на тръбопровода, пренасящ до 570 000 барела на ден, докато завърши задълбочено изследване на въздействието му върху околната среда, вероятно ще отклони някои потоци от петрол към железопътен транспорт.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  Петрола
  8 0
  19:40, 7 юли 2020
  Цената на петрола се срина, но цената на петролните продукти в България расте. Защо лш е така и въобще защо съобщавате тези неща след като никой не преследва търговците.

Още новини

Последни новини