Откриха в Черно море делфин албинос

По време на експедиция за изучаване на китоподобните в Черно и Азовско море, екип изследователи от Института по биология на Южните морета на Руската академия на науките успяха да наблюдават делфин албинос. Такива случаи са сравнително редки сред китоподобните.

Екземплярът с необичаен цвят принадлежи към делфините афали - вид, който става все по-рядък в Черно море.

За цялото време на експедицията екипът регистрира само две големи групи афали според пресслужбата на института, съобщава руското издание N+1.

Другите морски бозайници - муткури и обикновени делфини - са по-многобройни.

Три вида китоподобни живеят в Черно и Азовско море - муткур (морска свиня) (Phocoena phocoena), обикновен делфин (Delphinus delphis) и   афала (бутилконос делфин) (Tursiops truncatus). За съжаление става все по-трудно оцелява нето им поради влошаващото се екологично състояние на тези водни басейни. В такава ситуация е изключително важно редовно да се следи числеността и на трите вида. Освен всичко друго, те са добри показатели за здравето на морските екосистеми.

Тази година учени от Института по биология на Южните морета за първи път от тридесет години извършват пълно преброяване на популацията на китоподобните в Азовско и Черно море. 

За оценка на числеността на делфините и муткурите, изследователите използват няколко различни метода - наблюдение на морските бозайници от палубата, регистриране с помощта на фотографска техника и запис на звуковите им сигнали с хидрофон. Това устройство позволява да се чуят „разговорите“ на делфините в радиус от два километра от кораба.

В един от последните дни на експедицията учените успяват да срещнат във водите на Националния природен парк "Тарханкутски" един много необичаен делфин - чисто бял делфин афала. За последен път друг подобен екземляр със същата аномалия, наречена пиебалдизъм, е видян в Черно море преди седем години. 

Пиебалдизмът може да се прояви на малки петна с липса на пигментация или напълно депигментирана повърхност на тялото.

Българският специалист по морски бозайници Галина Мешкова отбелязва, че "най-интересното е, че подобни индивиди са наблюдавани край Русия и Украйна, но не и в нашата част от морето".

"Случаи на пиебалдизъм не са регистрирани в Южното Черноморие. Следователно има градиент в географското разпределение на пиебалдизма в черноморските делфини с максимум в североизточната зона. В повечето случаи белите петна са разположени на гръбната перка: те са малки, с неправилна форма, често почти симетрични в лявата и дясната страна. В някои случаи имаше бели петна по дорсалната страна на тялото или на опашката. Този вид оцветяване може да бъде причинено от няколко мутации или метаболитни механизми. Междувременно, честото появяване на животни с пиебалдизъм в местните популации може да се обясни с дрейф на гените, ефект на основаване и/или инбридинг. Това може да бъде доказателство за дивергенция на населението", пишат изследователите в проучването си, докладвано на Световната конференция за морски бозайници, провела се през декември 2019 г. в Барселона.

Според руските биолози албиносът делфин е млад индивид, който се движи с по-голям роднина, вероятно майка му. За съжаление, въпреки младата си възраст, необичайният делфин вече е пострадал от хората - на опашката му се забелязват дълбоки белези, характерни признаци на нараняване от корабен винт. Като цяло състоянието на младия делфин е задоволително, но изследователите се притесняват, че семейството му може да мигрира за риболов извън парка, където може да се сблъсква с много опасности.

Човешката дейност вече доведе до това, че черноморските делфини са се превърнали в рядък вид. За цялата експедиция учените само два пъти са се срещнали с големи групи от тези делфини, наброяващи около двадесет екземпляра. Това съответства с данните, събирани през годините от служители на биостанция Карадаг.

Според учените афалите водят крайбрежен начин на живот, така че по-често от другите черноморски китоподобни се сблъскват с последиците от човешката дейност - например свръхулов, замърсяване на бреговата ивица и неограничен туризъм. Всички тези фактори усложняват положението на застрашената популация и дават малък шанс за неговото възстановяване.

Справка: Geographical variation of piebaldism in Black Sea bottlenose dolphins, Elena Gladilina et al., World Marine Mammals Conference, 9-12 December 2019, Barcelona (Spain)

Източник: Ученые встретили в Черном море дельфина-альбиноса, N+1

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини