Добрият пример: спасиха птица от застрашен вид в Димитровград

Златко от Димитровград спаси сова със счупено крило, която открил в района на училище "Любен Каравелов" в Димитровград.

Възръстният мъж забелязва страдащата птица в района на гората, до ОУ "Любен Каравелов" в Димитровград. Той я улавя с цел да помогне на изключително интересния екземпляр от семейство сови, която не може да полети. С помощта на сина си Никола, се свързват с природозащитната отганизация "Зелени балкани" в Стара Загора. Природозащитниците им дават инструкции как совата да бъде транспортирана до техния център в Стара Загора, където да се погрижат за старадащато животно.

След като совата бива настанена в центъра на организацията, от там са заявили, че птицата е от вид Забулени сови и е със счупено крило и ако е била оставена в природата, най-вероятно е щяла да загине. От спасителния център ще се погрижат птицата да получи медицинска помощ и щом се възстанови, да бъде върната в естествената й среда.

Спасителният център за диви животни на организацията "Зелени Балкани" отглеждат двете двойки забулени сови, които са много добри и старателни родители, отбелязват от организацията. Те посочват, че травмите, които са били нанесени на птиците, не им позволяват завръщане в дивата природа, а совите не спират да изумяват с любовта и отдадеността си към малките си. Двойките забулени сови, които се отглеждат в спасителния център, поемат грижите не само за собствените си малки, но и за чужди, осиротели птичета от техния вид.

Забулените сови са средно големи птици. Липсват „уши“ от удължени пера. Имат добре очертан лицев диск със сърцевидна форма. Той е подвижен и краят му може да се свива навътре, като частично закрива очите. Това движение на лицевия диск чувствително изменя израза на „лицето“ при тези видове.

Краката са дълги. Вторият и третият пръст имат еднаква дължина, а нокътят на втория пръст е назъбен. Смята се, че с помощта на назъбения нокът, забулените сови оправят „тоалета си“, като решат перата на „лицето“ и четинките в основата на надклюнието. Трътковата жлеза е оперена.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    Защитник
    10 0
    22:39, 9 юли 2020
    Браво на момчетата !
  • 2
    Vi
    Vinnie P. B.
    1 0
    09:06, 11 юли 2020
    Поздравления - постъпка за пример!
    Пазете Природата и Животните, хора!
Последни новини