Защо ни е толкова трудно да отслабнем

Всички искаме да сме слаби, със стегнати тела, да изглеждаме и да се чувстваме добре. И ако на някои това им се получава определено много по-лесно, отколкото на други, то причината може би е не само в тялото, но и в мисленето.

Ето някои често допускани грешки, които се превръщат в препъникамъчета по пътя към така желания външен вид.

Краткосрочни намерения

Ако сме решили да отслабнем за седмица-две и в края на този кратък период не видим резултат, то със сигурност нагласата ни не е правилна. С подобен подход можем да си гарантираме само йо-йо ефект, но не и нещо по-дълготрайно. В повечето случаи постоянството и балансираната диета са единственият път към успеха.

Всичко или нищо

Ако наистина искаме да влезем във форма, не бива да изпадаме в крайности и изведнъж да изключим от менюто си всички храни, които досега често сме консумирали, но вече ни изглеждат истински вредни.

Не бива и да се наказваме прекалено строго, ако сме си позволили да прегрешим с някое сладко изкушение. Добре е да си зададем т.нар. cheat day, в който да си позволяваме вредни храни, а в останалото време да се придържаме към здравословния режим. Като някое и друго изключение не е чак толкова фатално.

Подкрепа

Тя е от съществено значение, когато се захванем с подобно изпитание на волята. Ако имаме един или двама приятели, които имат същата цел като нас, добре е да започнем да я следваме едновременно, да следим прогреса си и да се мотивираме взаимно. Ако сме сами по пътя към перфектното тяло е много по-лесно да кривнем встрани и да се провалим.

Упражнения и пак упражнения

Разбира се, те са съществена част от постигането на желаната фигура, но просто няма как да се случи само с тях. Тренировъчният ни план трябва да се внимателно съобразен и с хранителния ни режим, за да има баланс между приети и изгорени калории. И не бива да забравяме, че всичко зависи и от целта - само да сваляме килограми, само да трупаме мускулна маса и т.н.

Начин на живот

Дори и да се храним здравословно и да тренираме редовно, може пак да не виждаме така желаната промяна в показанията на кантара. И обяснението за това е много лесно - нашето ежедневие.

Ако живеем под постоянен стрес (който води и до импулсивни похапвания), работим прекалено много, лягаме си късно и имаме нездравословен сън, няма как да искаме да изглеждаме по мечтания начин. Затова трябва да постигнем цялостен баланс в живота си.

Хранителни добавки

Все по-лесно ни е да разчитаме на едно хапче сутрин да ни осигури всички необходими витамини и минерали за деня. Така се презастраховаме, че можем да ядем нездравословно и да не ни се отразява особено. Да, но не е точно така.

Нищо не може да замести разнообразният и балансиран хранителен режим, а най-добрите източници на всички полезни вещества са естествените. Същото важи и за добавките за отслабване - няма вълшебно хапче, с което магията да се случи, предава CNET.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини