Гешев: Мафията във всички държави е в политиката

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма намерение да подава оставка след снощния протест срещу действията на прокуратурата в президентството и ареста на двама президентски секретари за търговия с влияние и теч на класифицирана информация. Протестът беше оглавен от президента.

"За какво да подам оставка? За това, че си върша работата за това, че телефонните измами изчезнаха, че намалява битовата престъпност, че няма недосегаеми, че задържаме министри и кой ли още не?!", попита Гешев в интервю за "Здравей, България" по NOVA.

"Имаме доказателства, имаме основания, не се притесняваме да процедираме по същия начин. Опитаха се да го изкарат като държавен преврат, първо ние сме парламентарна република. В България има граждани, а не поданици и няма кралско семейство. Не ми е известно служители от президенството да имат имунитет", подчерта главният прокурор.

По повод апела на Румен Радев пред протестиращите да изгонят мафията от прокуратурата, Гешев коментира:

"Президентът явно нещо се е объркал. Мафията във всички държави е в политиката. Неговото заявление е тъжно, защото президентът би трябвало да обединява нацията и не е признак на държавнически подход да атакуваш прокуратурата".. 

"Няма да съобразяваме своите действия с политически изказвания и политически последствия. Единственото, с което ще се съобразяваме са доказателствата", каза още той.

Гешев заяви, че се чувства поласкан от мнението, че прокуратурата е успяла да се организира за три часа, за да влезе на акция в президентството и обясни, че по разследването се работи от май месец, а разрешенията за обиските и изземванията са взети в неделя и понеделник. 

"Поласкан съм от твърденията, които са откровени лъжи, че прокуратурата може да се организира за 3 часа", каза той.

Според него атаката срещу прокуратурата е заради нейната активност напоследък.

"Последните месеци прокуратурата работи по безпрецедентен начин и не прави компромис с никого - независимо дали става въпрос за министър или едни от най-богатите хора, някои от които са известни с никнейма Черепа - и неговият генезис откъде тръгва", коментира той.

"Ние сме безпрецедентно открити към българските граждани, защото не се страхуваме и не се срамуваме. Не може президентството да прехвърля отговорността за собствените си грешки към прокуратурата. Румен Радев се нареди в редицата на Иван Костов, към хората, които атакуват прокуратурата, които приватизираха и ограбиха народа. Ако смята, като президент, че това е нещо правилно, аз не мога да се намеся", категоричен бе главният прокурор. 

"Що се отнася до съветника по правни въпроси, ние бяхме безпрецедентно открити към обществото. За която и да е членка на ЕС дали е нормално да получиш съдебно решение преди да е излязло, дали е нормално да лобираш за политическа регистрация, дали е нормално да оказваш друга логистична дейност? Какво би се случило в една страна от ЕС при такова нещо?

Знам какво се случи тук. Казаха, че не е проблем. Това е проблемът на българската държава. Трябва да разберат – това време свърши, няма да има прошка, няма да има двоен стандарт, няма значение дали става въпрос за секретар на президента, дали става въпрос за министър."

"Време е тази страница на кражби, на грабежи, на безнаказаност - да се затвори", категоричен беше главният прокурор и цитира Линкълн: "Аз може да вървя бавно, с малки крачки, но никога не вървя назад".

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    78
    7896
    13 -3
    09:59, 10 юли 2020
    Какво очаквате от тези простаци и не е важно, колко прост е Гешев или Борисов – те са примитивни и малограмотни изроди, важно е колко като тях са с тях. Видяхте дебилите от НСО, те на интелигентни хора ли приличат – Телото и наркоманчето със знамето, не приличат на изроди като Гешев и Борисов, сега огледайте цялата полиция, прокуратура, съд и държавна и общинска администрация, там са братовчедите на тези изроди и за това са силни и за това те ще имат пари, а ние ще протестираме. Това е.
  • 2
    Ге
    Гешев в затвора
    12 -4
    10:08, 10 юли 2020
    Гавриха,се издевателстваха,окрадоха и продадоха държавата. После отвързаха бесния питбул Гешев да мачка,гази и унищожава. Агресивен простак мяра няма и той днес вкара тежко въоръжени части в президентството,тропаха с чизми и върлуваха с чувство на безнаказаност.
    Искахме лидер-имаме го.
    Радев призова-„Вън мафията от властта и прокуратурата“.
    Сега ние сме на ход .
  • 3
    Ха
    хаха
    9 0
    10:19, 10 юли 2020
    Отдавна не гледам Нова телевизия. Последно спрях да гледам и БНТ. БТВ може би се опитват в последно време да показват повече гледни точки. Но внимават после кои мнения оставят на сайта си. Изобщо .... купени медии
  • 4
    Ро
    Росен
    4 -1
    10:53, 10 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 5
    Ко
    Колегията
    6 0
    13:04, 10 юли 2020
    На женския полов орган от снимката мандатът му ще изтече преждевременно.
  • 6
    Цо
    Цола Драгойчева
    1 0
    23:22, 11 юли 2020
    Кой е този бе другарки и другари ? Нито човек, нито хайванин някой си? Ако ми кажете ще ви подаря чантата и чадъра си , а себе си на такива изкривени физиомутри-нееее давам!
  • 7
    Това е един симпатяга!
Последни новини