Борисов в 45-минутен монолог като Камен Донев, нарече инцидента в Росенец "сценарий"

Премиерът Бойко Борисов свика извънредна пресконференция в Министерския съвет, в която изнесе монолог в рамките на 45 минути. Основният акцент на изказването му беше да коментира случая от вторник (7 юли), когато служители на Национална служба за охрана (НСО) не допуснаха и изблъскаха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и негови съпартийци при опита им да стигнат до плажа в парка "Росенец" (повече четете тук). Там се намира т.нар. лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, която е разположена на нос Чукалята, южно от Бургас.

Според Борисов случилото се е сценка, в която служителите на НСО правят всичко възможно това да изглежда автентично. Той също така взе отношение за провелия се вчера протест в София, който според него не е спонтанен.

В началото на изказването си премиерът се сравни с артиста Камен Донев, който е популярен с хумористичните си представления, в които изнася дълги монолози, които понякога продължават около 3 часа. След това той припомни случая с медицинските сестри, които се барикадираха в сградата на бившия Партиен дом след провалена дискусия със здравния министър, свързана с ниските им заплати. Тогава една от тях излезе на един от прозорците и заплаши да скочи от него. В разубеждаването ѝ се включи лично началникът на НСО Красимир Станчев.

Артисти, сценка, сценарий, сценаристи

Борисов се усъмни дали служителите на НСО, попречили на Христо Иванов да стигне до плажа на "Росенец", не са участвали в предварително подготвен сценарий. Според него разигралото се на плажа е сценка, в която участват артисти.

По думите му "видно има сценарий, а когато има сценарий, има и сценаристи, които се видяха вчера". По този начин той намеси и провелия се вчера протест, който спонтанно беше организиран след започналата акция на прокуратурата в президентството, при която бяха иззети документи и задържани двама съветници на държавния глава Румен Радев. Премиерът уточни, че е "абсурд да е спонтанен" този протест, тъй като видял много политически лидери на него.

Вечерта се стигна до многохиляден протест. Той беше свикан от инициативата "Правосъдие за всеки", която видя в силовите действия на държавното обвинение знак, че "държавата окончателно е превзета, а демокрацията е на път да бъде брутално разгромена". Протестът привлече хиляди хора, между които и представители на различни политически течения - подкрепящата президента Румен Радев БСП, отцепилата си от левицата със собствен политически проект Мая Манолова, лични симпатизанти на държавния глава, правозащитници, борци против статуквото, екоактивисти, извънпарламентарни формации. Той продължи над четири часа и блокира ключови кръстовища на София с искания за оставка на премиера Бойко Борисов, допуснал нарушаването на правовия ред в държавата, на главния прокурор Иван Гешев, който иска "сам да пише закони".

Борисов аргументира предположението си, че случилото се между служителите на НСО и Христо Иванов е разиграна сцена, с действията на един от охранителите, който взе и изхвърли българския флаг, с който бившият правосъден министър пристигна на плажа в Росенец.

"Томислав ми показа видеото, защото съм се карантинирал от гледане на телевизии. Аз виждам артисти. Възмущението ми е, че единият взима и хвърля знамето и през цялото време ги снимат. Считате ли, че един средно интелигентен човек ще хвърли българското знаме, докато го снимат. И тези охранители правят всичко това да изглежда най-автентично. Свършва сценката и всички си отиват", каза Борисов.

Според него Христо Иванов и съпартийците му са дошли с конкретна цел на плажа и служителите на НСО трябвало да ги оставят "да се попекат". "Няма никой там, само камъняк и пущиняк", каза още Борисов.

Премиерът изрази учудване какво правят охранителите на 200 - 300 метра от имота, в който се намирал човекът, когото пазят. "Не е около тях да плажува и нищо не налага такива действия от тяхна страна", добави той.

За кое ме държат отговорен

Борисов отрече твърденията на президента, че носи лична отговорност за действията на служителите на НСО, като на два пъти подчерта, че службата е изцяло подчинена на президента. След случая Румен Радев даде пресконференция, на която обяви, че охраната на Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски от НСО трябва да бъде свалена, но това зависило от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Той цитира закона, според който кого допълнително ще охранява службата не зависи от президента, а от тричленна комисия, в която влизат началникът на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Според правилника за прилагане на закона решенията се взимат с обикновено мнозинство.

"За кое ме държи отговорен? Когато са ми пращали имена за началници и зам.-началници на НСО, никога не съм казвал, че искам някой конкретен човек. В рамките на 30 минути връщах писмото с подпис. Президентът еднолично носи отговорност с назначаването на шеф на службата", добави премиерът.

Той попита защо темата за охраната на Доган и Пеевски не е била повдигана, "когато ДПС не правеше кворум в парламента или когато заедно с БСП искаше вот на недоверие да свалят правителството". Борисов подчерта, че НСО трябва да охранява президента, председателят на Народното събрание и премиера. Всички останали висши чиновници можели да бъдат охранявани от полицейските структури.

Защо е имало протест

След като изрази скептицизъм, че вчерашният протест, събрал около 5 хил. души в центъра на София, е спонтанен, Борисов предположи, че той е породен от "яростта, защото ще успеем" да влезем в чакалнята на еврозоната. Вчера председателят на съвета на финансовите министри на страните от еврозоната Марио Сентено обяви, че е положена основата България и Хърватия да се присъединят към еврото.

Финансовите министри имат днес виртуално заседание и може да вземат решение дали да допуснат България до механизма ERM-2. В него страните се подготвят за отказ от националната валута и въвеждане на единната европейска валута в продължение на поне две години. Решението няма да бъде обявено преди края на търговията на борсите около час преди полунощ в петък българско време. По-вероятно е съобщението да бъде направено през последните два дни от седмицата.


"Вече няма да може да фалират банки, няма да се теглят пари в кеш, без да светнат в Европа. Ще паднат лихвите. Ще сме в мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС. Довечера след 8 ч. чакаме новини и те знаят, че чакаме. И затова от снощи почна всичко", заяви Борисов, без да уточнява кого визира в думите си.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ко
    Колев
    12 -1
    12:38, 10 юли 2020
    Направих си труда сега ,да видя какво говори Борисов!
    АЛООО МУТРО НА КОГО МУ ДРЕМЕ ЧЕ ЩЕ ЗАСТРЕЛЯТ ПЕЕВСКИ,ДОГАН ИЛИ ТЕБЕ!
    Каква отговорност,какви 5 лв???
    За де е по убедителен във „възмущението си“,пляска се по-челото!!!
    Жалък смешник,никой не ти вярва…
    Защо Прокуратурата като е толкова „справедлива“,не те разследва тебе или онези отрепки до тебе,Горанов, Томислав Дончев,а интригантчо???
    Така че,и да Ви застрелят мутро,няма кой сълза са пророни за Вас…
    Лично ще почерпя,Анадунмо убиецо,аааааа???
  • 2
    Де
    Демократ
    12 -1
    12:50, 10 юли 2020
    Жалко , неграмотно и много тъпо представление беше последната пресконференция на другаря Борисов.Явно усеща с усета си на койот , че идва време разделно и прошка няма да има.Сега му остава като коз само заплахата с коронавируса , заради който може отново да ни „прибере“ с една карантира, но да погледне кво стана в Сърбия с приятелчето му Вучич!Народа като се вдигне, никой не може да го спре!!!
  • 3
    Боцито освен крадец е и психопат.
  • 4
    За
    Затвор
    3 0
    19:29, 10 юли 2020
    Ако Борисов не бъде пратен в затвора и не последва издирване и конфискация на откраднатото от него и другарите му няма да има никаква полза от свалянето му.
    Ще дойдат следващите които ще крадат със същото настървение като него.
  • 5
    На
    Народен съд
    1 0
    20:02, 12 юли 2020
    Ако сега мутрата не си отиде, считайте, че държавата ще изчезне!
Последни новини