Система за контрол на шума заглушава външния трафик

Ако бръмченето на автомобилите и тракането на влаковете ви кара да затворите прозореца дори в горещ летен ден, новината за изобретяване на система за намаляване на шума вероятно ще е музика за ушите ви.

Учени разработиха система за контрол на шума, която може да се монтира към отворен прозорец. Тя пропуска ветреца, но заглушава звуците отвън.

Активният саунд контрол използва микрофон за засичане на външни шумове и няколко високоговорителя, които излъчват звукови вълни със същата честота, но с противоположен модел на налягане – това в крайна сметка спира външния шум.

Учените от Университета в Саутхемптън работили по контрола на шума в продължение на десетилетия. Подобни системи се използват за контрол на шума във вътрешността на автомобилите и самолетите с въздушен винт.

Компанията Хонда, например, произвежда милиони коли на година със система, контролираща шума в купето, с помощта на звука от високоговорителите.

В рамките на изследването, учените поставили 24 високоговорителя в отворената част на прозореца - всеки от тях с диаметър 4.5 см. Бил монтиран и микрофон, който да улавя шумовете отвън.

След това поставили още един високоговорител на два метра от прозореца и пуснали запис на шума около жилищна сграда в Сингапур, включително прелитащ самолет и пътен трафик. В стаята били поставени 18 микрофона, които трябвало да засекат шума във вътрешността.

Резултатите доказали, че системата е ефективна – бил регистриран спад от около 10 децибела.

Учените отбелязват, че този подход работи най-добре при нискочестотните звуци. Екипът твърди, че системата е най-ефективна между 300Hz и 1kHZ – в този отразяк попадат пътният трафик и влаковете.

Изследователите припомнят вредното въздействие на шумовото замърсяване върху здравето, като част от рисковете включват и сърдечен удар.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини