Отново ще има по 250 лева целева помощ за първокласници

И тази година държавата предвижда подпомагане с еднократна помощ в размер на 250,00 лв. на семейства, които ще имат ученици в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на 2020/2021 г. Това съобщиха от Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Смолян.
Право на този вид помощ имат семейства, чиито деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на заявление-декларацията е по-нисък или равен на 450 лв. Помощта се отпуска без доходен критерий за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Помощта се изплаща на два пъти, като 50 но 100 от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъка се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Заявлението се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, като към него се прилагат:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадено заявлението декларация;
2. удостоверение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище;
3. лична карта (за справка);
Крайния срок за подаване на документи е 15 октомври.

За учебната 2019/2020 г. в област Смолян са подпомогнати 424 семейства на обща стойност 106 000 лв., отказани са 28 броя заявления-декларации.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини