В Смолян онкоболни молят за център в града, в който да се лекуват

Онкоболни от цялата Смолянска област молят управници и депутати за помощ. Те настояват всички институции да обмислят вариант за разкриването на онкологичен център в Смолян. Галя Чилингирова е една от всичките с тежката диагноза. За две години е претърпяла две операци, подлага се на химиотерапии. И за всяка една манипулация се налага в дъжд, пек и сняг да пътува до Пловдив. 
"Когато за пръв път отидох за лечение, мислех, че от Смолян съм само аз. В онкоклиниката обаче всеки втори беше от нашия край. От Златоград, Доспат, Рудозем от селата ... много сме. Молим всички, които могат да ни помогнат. Поне в края на живота си да сме по-спокойни за лечението ни. Със семейството ми, откакто ми сложиха диагнозата, минаваме през ада. Целият ни живот се преобърна, а с пътуването е още по-лошо, особено сега с коронавируса. Много е притеснително", казва Галя.
Жената обяснява, че когато й предстои химиотерапия трябва в осем часа сутринта да е в Пловдив. От притеснение не спяла цяла нощ. Още повече, че тя и всички като нея след облъчването, не можели да пътуват сами. Налагало се всеки път да ангажират близки и приятели, които отстътвали от работа. 
"Срещам много като мен. Аз съм късметлийка, децата ми са край мен и ми помагат. Но има хора, които са останали сами. Много от тях нямат пари да платят бензина и разходите за пътя. За един скенер трябва да лежим в Пловдив три дни. Такава е пътеката, пък тя процедурата свършва за един ден. Всичко това са разходи и притеснения".
Галя недоумява защо поне за скенер онкоболните не се преглеждат в Смолян. Областната болница разполагала с апаратурата. Още повече, че от българо-гръцки проект от преди години има налична специализирана техника за заболяването. 
"Обръщам се към кмета на Смолян Николай Мелемов, към Областния управител Недялко Славов,  към депутатите ни д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, Дора Янкова и Хайри Садъков, изобщо към всички, моля търсете начин за всички като мен от цялата област. "
Жената казва, че знае, че само със сгарада и апаратура онкоцентър не може да съществува, че най-трудното е да се намерят специалисти, които да искат да останат да работят в Смолян. Галя обаче вярва, че ако има желание и воля лекари могат да се привлекат.
 
Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020
Последни новини