В Смолян онкоболни молят за център в града, в който да се лекуват

Онкоболни от цялата Смолянска област молят управници и депутати за помощ. Те настояват всички институции да обмислят вариант за разкриването на онкологичен център в Смолян. Галя Чилингирова е една от всичките с тежката диагноза. За две години е претърпяла две операци, подлага се на химиотерапии. И за всяка една манипулация се налага в дъжд, пек и сняг да пътува до Пловдив. 
"Когато за пръв път отидох за лечение, мислех, че от Смолян съм само аз. В онкоклиниката обаче всеки втори беше от нашия край. От Златоград, Доспат, Рудозем от селата ... много сме. Молим всички, които могат да ни помогнат. Поне в края на живота си да сме по-спокойни за лечението ни. Със семейството ми, откакто ми сложиха диагнозата, минаваме през ада. Целият ни живот се преобърна, а с пътуването е още по-лошо, особено сега с коронавируса. Много е притеснително", казва Галя.
Жената обяснява, че когато й предстои химиотерапия трябва в осем часа сутринта да е в Пловдив. От притеснение не спяла цяла нощ. Още повече, че тя и всички като нея след облъчването, не можели да пътуват сами. Налагало се всеки път да ангажират близки и приятели, които отстътвали от работа. 
"Срещам много като мен. Аз съм късметлийка, децата ми са край мен и ми помагат. Но има хора, които са останали сами. Много от тях нямат пари да платят бензина и разходите за пътя. За един скенер трябва да лежим в Пловдив три дни. Такава е пътеката, пък тя процедурата свършва за един ден. Всичко това са разходи и притеснения".
Галя недоумява защо поне за скенер онкоболните не се преглеждат в Смолян. Областната болница разполагала с апаратурата. Още повече, че от българо-гръцки проект от преди години има налична специализирана техника за заболяването. 
"Обръщам се към кмета на Смолян Николай Мелемов, към Областния управител Недялко Славов,  към депутатите ни д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, Дора Янкова и Хайри Садъков, изобщо към всички, моля търсете начин за всички като мен от цялата област. "
Жената казва, че знае, че само със сгарада и апаратура онкоцентър не може да съществува, че най-трудното е да се намерят специалисти, които да искат да останат да работят в Смолян. Галя обаче вярва, че ако има желание и воля лекари могат да се привлекат.
 
Анелия Веселинова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини