САЩ обвини Русия, че тества оръжие в космоса

Съединените щати обвиниха Русия в четвъртък, че изстреляла тестово сателитно оръжие в космоса, предупреждавайки, че заплахата срещу системите на Вашингтон е "реална, сериозна и нарастваща".

Космическото командване на САЩ "разполага с доказателства", че Москва "проведе неразрушително изпитване на противосателитно оръжие, базирано в космоса" на 15 юли, се казва в изявление.

"Тестът от миналата седмица е друг пример, че заплахите за космическите системи на САЩ и съюзниците са реални, сериозни и нарастващи", продължава изявлението.

"Ясно е, че това е неприемливо", написа в Twitter американският преговарящ за ядреното разоръжаване Маршал Билингсли, добавяйки, че това ще бъде "основен въпрос" за обсъждане следващата седмица във Виена, където той води преговорите за приемника на договора за намаляване на стратегическите оръжия.

Договорът ограничава ядрените бойни глави на САЩ и Русия - двете суперсили от епохата на Студената война.

В четвъртък президентът Доналд Тръмп каза на руския си колега Владимир Путин, че се надява да избегне "скъпа" оръжейна надпревара с Русия и Китай.

Системата, използвана за провеждането на тестовете от миналата седмица, е същата, която предизвика тревога у космическото командване по-рано тази година, когато маневрира близо до сателит на правителството на САЩ, заяви генерал Джей Реймънд, ръководител на космическото командване на САЩ.

"Това е допълнително доказателство за продължаващите усилия на Русия за разработване и тестване на космически базирани системи и в съответствие с публикуваната от Кремъл военна доктрина за използване на оръжия, които излагат на риск космическите активи на САЩ и съюзните страни", се казва в изявление на Реймънд.

Това е най-новият случай на руски сателит, който се държи по начин, "несъвместим с неговата обявена мисия", се добавя в изявлението за космическото командване.

"Това събитие подчертава лицемерието на Русия, когато се застъпва за контрол на оръжията в космическото пространство", заяви Кристофър Форд, помощник държавен секретар на САЩ за контрол на оръжията.

Изявлението идва след като Китай изстреля свой ровер към Марс в четвъртък, малко преди подобната мисия на САЩ (30 юли), с което силите пренасят съперничеството си в дълбия космос.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини