От бебе до над 90-годишни от страната се събраха в манастира край Смолян

    От бебе до 93-годишна вярваща, както и много деца, младежи и цели семейства, присъстваха на празника на  епархийският манастир над Смолян „Свети Пантелеймон“. Част от тях твърдят, че са намерили изцеление и спокойствие, други с радост  да благодарят и с надежда да се помолят.

    За храмовия празник на епархийския манастир бяха пристигнали поклонници не само от  Смолян и околностите. Десетки леки коли с регистрация от София, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен изпълниха пространството до манастира. Хората имат нужда от духовна опора, от сила, която да им сочи правилния и успешен път, от надежда, че ще преуспяват в семействата и в труда, в обучението на децата и младежите. Едноименната църква в манастира с богата празнична украся от живи цветя отваряше сърцата на влизащите. Голяма част от богомолците оставаха на двора да слушат Литургията, изпълнявайки предпазните правила срещу коронавируса. Вътре в църквата бяха с предпазни маски.

    Празничната божествена света Литургия отслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“, отец Васил Маджаров от храм „Св.Николай Чудотворец“ и  отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ /всички от Смолян/.

    На Литургията по достойнство бяха почетени и Св. Седмочисленици, които църквата отбелязва на 27 юли – светите братя Кирил и Методий и техните верни ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий, които „извеждат  славянските народи от мрака на езичеството и стават първи просветители, създават книжовна школа и развиват активна проповедническа дейност.“

    Извършена бе лития около храма с  иконата на Св. Пантелеймон.  Отслужен бе празничен водосвет и бе осветено Пехотлебие.

    Иконом Запрян Шиков поздрави всички с празника и благодари, че са тук - в манастира. Благодари на игумения Анастасия и на тези, които са помогнали за устройване на манастира. Призова покровителя на светата обител да закриля вярващите, а празникът завърши с тържествен камбанен звън и песнопението „На многая лета“ и благословен курбан.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини