Млади приложни програмисти от Смолян получиха диплом за професия, IT фирми вече се борят за тях

Първият випуск, обучаващ се по професия „Приложен програмист” по Националната програма „Обучение за ИТ кариера“, завърши 3-годишното си обучение. От започнали 210 ученици в център Пловдив, успешно завършиха 78 гимназисти.

 На 27.07.2020 год. в двора на МГ „Академик Кирил Попов“ Пловдив се проведе церемония по връчване на свидетелствата за най-високата степен – трета на професионална квалификация. Част от завършилите са и учениците от Смолянската група – петима ученици от ППМГ „Васил Левски“ Смолян – Константин-Кирил Колев, Семир Мохамедов, Даниел Башев, Георги Василев и Велизар Василев, както и един ученик от ПГСГСТ "Никола Йонков Вапцаров" Чепеларе – Николай Радоев. Групата завърши със среден успех много добър 5.40, а Семир и Константин-Кирил са сред десетте процента от завършилите с най-висок успех, които получиха грамоти от министъра на образованието за постигнати отлични резултати.

Така учениците, освен профилирана подготовка придобиха и професионална и вече са припознати от ИТ фирми като техни потенциални служители. Учениците ще продължат образованието си във ВУЗ по специалности в ИТ сферата. Техен учител е Мима Колева, преподавател по информатика и ИТ в ППМГ ' Васил Левски" в Смолян. По настощем в гимназията се обучават oще ученици в гупи в X и XI клас с ръководители Красимира Юрукова и Венета Тончева.
Националната програма осигурява обучение по програмиране на ученици от Х, ХI, ХII клас, като дейностите по нея се организират в пет центъра - София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас. Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии. Програмата отново е отворена за кандидатстване на https://it-kariera.mon.bg/e-learning/.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини