"Сега че ги опраа", в нов запис Борисов обижда президента и протестиращи

Нов запис на телефонен разговор с участието на премиера Бойко Борисов, чиято автентичност не е потвърдена, беше изпратен от анонимен разпространител в сряда. В него се чува основно гласът на Борисов, но на моменти и този на вицепремиера Томислав Дончев.

Този запис не съдържа информация, която да показва че Борисов превишава правата си като премиер, но показва ясно отношението му към президента Румен Радев и как политиката се съобразява с избори. Вероятно целта на разпространяващите записа е да покажат на Борисов, че имат още разговори и да го впишат в настоящия контекст на протести и сблъсък премиер - президент.

Потърсен за коментар от "Дневник", Дончев не отговори на мобилния си телефон. Бойко Борисов, който днес отново обикаля страната с автомобила си, до момента не е коментирал записа. "Дневник" изпрати въпроси за автентичността на записа и до пресслужбата на Министерския съвет, но до момента няма отговори.

Записът изобилства от ругатни, вулгаризми и нецензурни реплики. В него президентът Румен Радев е наречен "прост летец" и "тъпанар", за тъпанари са обявени и по-голяма част от гласуващите. Ако се съди по контекста, действието се развива в началото на ноември 2018 година. Поводът е вдигането на данъците за леките автомобили, което за Борисов е правилно, но не навреме - малко преди европейските избори. За премиера това решение дава козове в ръцете на президента и опозицията.

Когато си обграден от тъпанари, не може да се прави политика

"Акъл се набива, Томиславе, на умен човек", с това започва записът, след което следват вулгарни изрази, свързани с това какво се набива на прост човек. Борисов се възмущава, че протестите за цените на горивата, които по това време вървят в страната, се водят от "Мерцедес" S-класа. "Ами тя харчи двайсет на сто бензин бе, Дже-класата харчи трийсет на сто на тоя Бургас. И той ми протестира за цена на горива", избухва премиерът и пуска поредната ругатня. Цитираният "Мерцедес" G-класа беше сниман начело на протест в Бургас. Автомобилът беше с руски регистрационни номера.

Следва заключението, че не протестиращите са виновни, а президента Румен Радев. "Само че не те са проблема. Проблема е Радев. С това, че излезе и каза - два милион и половин не са виновни за бедността, виновно е правителството Ама правителството плати миналата шест милиарда и седемстотин за неговата партия", казва Борисов без да става ясно от къде идва тази сума.

Следва ново връщане към цените на горивата и това, като се споменава, че бедният човек се вози в градския транспорт, "който е най-добрия в София, а не се задръства града" "Само че тази приказка, като излезеш да я изговориш, ще те чуят сто двеста хиляди от интелигентните хора и ще кажат - да , правилно Само че когато си обграден от тъпанари нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Няма такова нещо", заключава Борисов. Веднага след това премиерът обобщава, че правилни неща не могат да се правят "с такъв президент" и "такава опозиция".

От контекста може да се направи извода, че тъпанарите са гласоподавателите. Това не е първи случай, в който премиерът обижда гласоподавателите. През 2009 година, още като кмет на София, в реч пред българи в Чикаго, Бойко Борисов обяви, че най-големият проблем на България е "лошият човешки материал". "Това е основата на населението в момента - 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2 милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ", заявява тогава Борисов. Той допълва, че пенсионерите "гласуват с цялата си глупост".

В края на март 2012 г. няколко медии съобщиха, че Борисов се е обърнал към металурзите от Оловноцинковия комбинат в Кърджали с думите: "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме". По-късно Борисов твърдеше, че се е шегувал с тази реплика.

Сега не е момента да дигаме данък

Следват няколко реплики, които разкриват поводът за разговора. Премиерът явно е бесен, че с гласовете на депутатите от управляващата коалиция е променено данъчното облагане на автомобилите в неподходящ момент - преди европейските избори. На 7 ноември 2018 година беше приета промяна, според която налогът на превозните средства зависи от имуществен и екологичен компонент. С имуществения компонент по-високи данъци ще се плащат при автомобили с по-мощен двигател и по-ново производство. С екологичният компонент повече пари се дължат за автомобилите с по-замърсяващи двигатели. Беше прието общинските съвети да определят данъка със своя наредба, а приходите от данъка да се внасят в бюджета на общината по постоянен адрес

По повод вдигането на данъка Борисов казва: "Сто пъти ви казах, крепиме фронта до европейските избори. Европейските избори като ги набиеме, тогава вече може да им говориме. До европейските избори всеко нещо, което правите им дава Сега не е момента да дигаме данък. Не е сега момента. Правилно ли е? Правилно е. Ако има разумни хора ще кажат АшколсуАм".

Това са финландци, не си избрали един прост летец

Борисов отбелязва, че Финландия все повече стимулира ползването на градски транспорт и електромобили и веднага уточнява: "Но това са финландци, не са БГ, не са си избрали един прост летец! Бил летец Ми ние имаме хиляди летци! Тоя къде вози по двеста и петдесе пътника у самолета е сто пъти повече летец у гражданската авиация". Следва нова ругатня.

Борисов недоволства и от реакцията на опозицията: "Това, че ще плати десет лева те излизат и казват вдигам му данъка Казва ти го държавния глава в кавички, щото той не може да е държавен глава тоя тъпанар Когато ти го каже държавния глава ти не спориш с мене, спориш с два милиона и половина, които са припознали, че тоя е техния защитник от тебе!

Сега че ги опраа!

В един момент се чува гласът на Томислав Дончев, който обяснява, че ще говори с президента, но при последния им разговор Радев му се сторил сърдит. Борисов обаче го прекъсва с думите "Е! Е! Е! Защо му даваме това да го прави?!". Следва псувня и въпросът "Аз питам сега защо вдигаме тоа правилния данък Не мое ли юни да се дигне"

Борисов посочва и какъв е финансовият ефект от промяната - двайсет милиона и добавя: "толко колко дадох Генчо Начев да си дострои болницата" (става въпрос за директора на университетска болница "Света Екатерина", б.а). Разговорът завършва с ругатня, констатация, че с думите си и Дончев ядосва премиера и заканата "Сега че ги опраа!"

Какво научаваме от този запис

- Борисов не понася президента Радев. В разговора с министър Дончев той го обижда няколко пъти, като "прост летец" е най-мекото. Премиерът явно се дразни на уменията на Радев, който беше командир на Военновъздушните сили и има записи как лично изпълнява с Миг-29 фигурите от висшия пилотаж "Камбана" и "Кобра".

Освен публичното противопоставяне между двамата през годините, което се изостри през последните месеци, това беше проличало и в друг разпространен запис с глас като на Борисов (в него, той обясняваше, че трябва да се подиграват на Радев и да го направят да изглежда смешен).

Премиерът обмисля как и кога да реагира срещу президента, съобразявайки се с избирателите му. Борисов обаче не позволява на вицепремиера Дончев да действа по "правилния начин" (тъй като гласът на министъра не се чува, не се разбира какво предлага той).

"Правилни неща с такъв президент не се правят. С такава опозиция не се прави."

- Борисов продължава да си обяснява проблемите с политиката, която прави с тезата си за човешкия материал. В записа, разпространен сега, който вероятно е от края на 2018г. премиерът говори, че на правенето на политика му пречат тъпанарите.

"Само че когато си обграден от тъпанари нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи. Няма такова нещо."

От контекста не се разбира съвсем ясно дали Борисов говори общо за българите или само за тези в политиката, особено опозицията.

Според него обаче хората, които протестират за цените на горивата са прости.

- Потвърждение за авторитарния стил на управление на Борисов. Това не е първото свидетелство (има такива и публични), че премиерът обича да решава всичко като зависещо лично от него и по негово решение - той дава парите, той преценява за всяко решение и контролира "ръчно".

" Чакай сега че ме ядосваш и ти
Сега че ги опраа!"

- Политиките на Борисов са съобразени с избори и протести. В този запис се разбира, че Борисов планира всичко спрямо предстоящите след няколко месеца европейски избори и контролира и министрите му да не предприемат други действия.

- Извън публичните събития, премиерът използва груб и циничен език. И от другите записи, разпространени досега пролича, че Борисов често псува.

Борисов и записите

Мейлът с новия запис отново е изпратен през платформата Guerillamail. Тя може да бъде използвана от всеки и това не прави връзката между притежателите и изпращачите сигурна. Файлът е кръстен Bace_i_Tomi_K_r.MP3.

Това е пети поред аудиозапис на Борисов в рамките на един месец. Той излиза броени дни, след като премиерът направи промени в кабинета в опита да задържи властта на фона на продължаващи 20-ти ден антиправителствени протести.

В първия аудиозапис, който вдигна най-силен шум, остана неидентифициран човекът, с когото премиерът разговаря. Той беше разпространен на 12 юни, а в края на миналата седмица евродепутатът Елена Йончева обяви, че е автентичен. Тя се позова на анализ на американска лаборатория, която е потвърдила, че няма следи от монтаж по записа. Йончева даде записа за анализ, тъй като в него беше намесено и нейното име.

Във втория запис предполагаемият събеседник, според медиите е бил бившият управител на Лукойл - България Валентин Златев, а в третия - неизвестно лице, но вероятно министърът на икономиката Емил Караниколов.

Три от четирите разговора са водени през 2019 г., като първият с неизвестния събеседник и този с проф. Велчев са от април 2019.

На въпрос на "Дневник" не се ли притеснява премиерът, че някой записва разговорите му и какво предприема, за да установи кой върши такова престъпление, още след пъвия аудиозапис медийният съветник Севделина Арнаудова каза, че се извършва проверка. И добави: "Аудиозаписите са правени в жилището му в Бояна, където живее като премиер" (резиденция в Бояна - бел. ред.)

Тя не уточни дали това е предварителен извод от проверката, или нейно предположение и за кой аудиозапис се отнася. До момента от жилището на премиера в резиденция "Бояна" са и разпространените снимки и видео. За предишните записи Борисов твърди, че са манипулирани от негови разговори, а за кадрите с чекмеджето, пълно с банкноти по 500 евро, че са инсценирани. Прокуратурата досега е потвърдила, че проверява първия запис.

Разпространяваните записи и снимки си приличат по платформата, през която са изпращани и че са правени от някого, имащ много близък достъп до Боросов. Няма потвърждение засега, че са правени от един и същи човек, както и дали той или други хора ги разпространяват.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (28)

  • 1
    Ба
    баси
    29 -1
    13:59, 29 юли 2020
    т-о-а кърти мивки
    • Пр
      Простю Простев
      40 -5
      15:08, 29 юли 2020
      Никой ли не се досети до сега , що за човече си имаме за премиер ?
      Простю-Простев най му приляга.
    • До
      Дон Кихот от Хасково
      39 -5
      16:01, 29 юли 2020
      След време бъдещите поколения ще ни се чудят как сме избрали и сме търпели тази мутра, този умствен инвалид, това недуразумение **** ******* за премиер. В БГ няма по прост управник в цялата си история
    • По
      Порчо
      20 -3
      17:15, 29 юли 2020
      Може би, преди много векове сме имали един също много прост индивид. Той бил прост свинар, но в един момент се помислил за велик и узурпирал властта. Викали му Лахана и Бърдоква, но съвременните историци за благозвучие го нарекли Ивайло. И тъй като бил прост, той започнал да съсипва държавата. Пак някъде там започнал упадъка на Второто Българско Царство, за да паднем в крайна сметка под Турско робство.
  • 2
    Ед
    Една Българка от Швеция
    40 -5
    14:46, 29 юли 2020
    СРАМ И ПОЗОР!
    БЕЗРОДНИК, БЪЛГАРОУБИЕЦ!
    Не, този не е луд, така че трябва да бъде съден за всяка своя дума. Той, освен че е прост, е и много, много зъл, жесток, отмъстителен. Съсипа България, затова и толкова му се радват навън, нали това е целта да бъде обезлюдена територията.
    Но няма как да се случи,
    БЪЛГАРИЯ отново ще възкръсне!
    • Ср
      СРС
      0 -6
      16:46, 30 юли 2020
      А Черепа каза..,, Президента го превърнах във фигу... Виж коментара
  • 3
    Чи
    Читател
    34 -6
    14:54, 29 юли 2020
    Още се чудя на групата от Герб, такъв водач ли защитават… Ако имат капка достойнство трябва незабавно да го напуснат… Всички открай време знаеха, че Бойко е мутра, но заради големите далавери се набутаха в партията му . Сега нека му сърбат попарата и дано се задавят.
    • Ст
      Страхил
      29 -4
      15:54, 29 юли 2020
      Пресен пример за слугинче далавераджия е Лилянчо джуката. Освен, че прилапа санирането в хасковско чрез братовчедите си, той е също отговорен и за унищожаването на гората на ямача. По неофициални сведения има спазарени още няколко терена от къню маймуната. Алчността му няма граници.
  • 4
    Ха
    Хасковлия
    41 -4
    15:05, 29 юли 2020
    Този примат ,наричащ се все още „премиер“ на България трябва незабавно да бъде арестуван, разжалван до редник и пратен в затвора, където му е мястото.
    Жалката му злоба към Президента Радев, който е хиляди пъти по умен и интелигентен от него го кара да говори тотални глупости .Всеки средно умен българин знае , че във военно- въздушното и военно- морското училища приемат само отличници и то с ИЗПИТИ, , а не както в училището за пожарникари и милиционери с връзки .БОКО, СМЕШЕН И ЖАЛЪК СИ.РАДЕВ Е ПО- УМЕН, ПО- МЪЖЕСТВЕН И НАЙ- ВЕЧЕ ЧЕСТЕН ЧОВЕК.А ТИ СИ ГЮБРЕ!
  • 5
    Ми
    Михайлова
    34 -3
    15:44, 29 юли 2020
    В началото определението „хунта“ ми звучеше малко пресилено. Сега се убеждавам че е тип латиноамериканска, все едно Аугусто Пиночет си псува на воля с други фатмаци около него.
    Срам за България, че над 10 години премиер ни е такъв келеш, който и без това българския не го знае добре и грамотно, а и във всяко изречение присъства или полов акт или полови органи. Само това ли му се върти в главата на този келеш? Освен пачките в чекмеджето.
  • 6
    Ст
    Страхил
    33 -4
    15:51, 29 юли 2020
    Призовавам всички членове, симпатизанти и избрани на обществени длъжности обикновени хора от герб да се разграничат рязко от този резил за премиер, като напуснат тази компрометирана партия. Съд и затвор за простака премиер, който е обида за целия български народ. Позор и оставка !!!
  • 7
    !
    !
    22 -4
    16:10, 29 юли 2020
    Оставка, мутрите вън от властта и в затвора на топло !
  • 8
    Тт
    ТТ
    32 -4
    16:50, 29 юли 2020
    Този "прост" летец знае няколко езика,прави КОБРА! Учил не знам си къде, включително в САЩ. Говори си на английски и руски свободно, а може би и други чужди езици,аланколу.Много хляб ще трябва да изядат още някои хора, докато стигнат нивото му.
  • 9
    Тт
    ТТ
    14 -3
    16:52, 29 юли 2020
    Някои хора трябва да научат БЪЛГАРСКИ език!
  • 10
    Пр
    ПРОСТАТА ПОТКА
    9 -7
    17:09, 29 юли 2020
    Аз му вярвам
  • 11
    Ра
    Райчев
    25 -3
    18:19, 29 юли 2020
    И бай ганю, на алеко би се засрамил от казаното от борисов за президента радев.
    Уникален простак. Такова чудо не се „ражда“ всеки път. Фразата: „неграмотен, не чете , не знае чужди езици, само се прегръща и целува. Тази фраза е като бисер за борисов.
    Всеки диктатор има две лица. Когато е сред хора с по-висок статус е мазохист, а когата е над хора които може да управлява е садист. Колко добре пасва на нашето „слънце“.
  • 12
    Ad
    Adolf
    3 0
    19:53, 29 юли 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 13
    Ст
    Станислав
    20 -3
    21:08, 29 юли 2020
    Някой да каже на премиера, че военните пилоти ги взимат в гражданската авиация като топъл хляб. Обратното е изключение, ако въобще има такива примери.”
    Обратното не става защото не стават. Авиационната материята е непозната за интелигентни хора,какво остава за жизнерадостния глупак от Банкя. Известен е синтезираният израз от ефекта на Дънинг-Крюгер: „Глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави”. Такива завършени глупаци са и самоуверени поради вродените тежки комплекси,които ги превъзбуждат непрекъснато и не спират да дрънкат глупости в пълен безпорядък. Какво са виновни пожарникарите,че този смешен палячо излага една достойна професия? Виновни са обаче избиралите палячото,което е национален позор!
  • 14
    Боцито е крадливо и просташко говедо.
  • 15
    Ra
    RA-МЗАЙ
    2 -2
    01:54, 30 юли 2020
    Е, недоносени маймунски копе лета, доволни ли сте от това което подслушахте? Какво е "сънувал" малкия дракон :) котката и кучето заедно му се нахфърлят в апартамента на баба му :)
    https://www.youtube.com/watch?v=ALTHqQShwzu
    на мен ми прилича на моряшки по-бой ;)
  • 16
    Ra
    RA-МЗАЙ
    2 -4
    02:07, 30 юли 2020
    Копе лдаци, да накарам брат ми да доведе малките дракони и утре, та да чуете още "сънища", от първа ръка? ;)
  • 17
    Ра
    Радой Ралин
    13 -2
    09:44, 30 юли 2020
    По-страшен от спина, по-жилав от рака сега засега се оказа Простака.
    Простакът е кремък- корав и могъщ, Простакът е демон без лик, въздесъщ.
    И хиляди пъти се питаш, Уви, къде ли се мъти тоз дяволски вид.
    Акула на сухо, безкрил, а хвърчи Удариш на кухо, Простакът звучи
    Простакът не чака, не знае предел и стига простакът до своята цел,
    Защото простаци край него вървят и дават му знаци и правят му път.
    Надкласов, безкласов без род и съюз, но винаги касов, но винаги в плюс.
    Такъв е Простакът-ламя с пипала, с оръжия лакът,с език от пила.
    Простакът е драка щом теб закачи, и двата си крака …върви отсечи.
    Без ден да протакаш, дори да кърви война на простака до смърт обяви!!!
    За срам на Европа, на всичките нас, когато докопа в ръцете си власт,
    по-страшен от спина, по-жилав от рака сега засега се оказа Простака.
  • 18
    Пе
    Пешо
    2 -6
    12:45, 30 юли 2020
    Прав е човекът. 98% е УПП. Спрете пред който и да... Виж коментара
  • 19
    Не
    Не позна
    2 -1
    16:01, 30 юли 2020
    Има разлика дали можеш да караш такси или автобус. Също има разлика дали караш изтребител Миг-29 или граждански самолет Боинг -747.
    • Ох
      ох
      1 0
      08:56, 31 юли 2020
      Важното е в случая , да си майстор в карането на джипка. Всички други са му под нивото.
    • Из
      Издислав
      2 0
      14:17, 31 юли 2020
      Не, ние много добре те познахме Бойко. Само доста ограничен интелектуално човек може да използва думите "карам и каране" на самолет и дрон, вместо пилотиране и управление. Ама ние си те знаем и не очакваме от теб някакви гениални мисли и изказвания.

Случаен виц

Последни новини