Протестът вече започна: Блокирани са ключови булеварди в столицата

Протестните действия в София вече започнаха. Недоволни граждани спряха движението по ключови булеварди. Пред президентството също се събират хора за големия протест довечера.

С призиви за оставка на правителството и главния прокурор протестиращи блокираха кръстовището на булевардите "Иван Гешов" и "България". Полиция е спряла движението, показа в репортаж бТВ. Действията са част от инициативата за гражданско неподчинение в рамките на продължаващите вече 21 дни протести.

Участниците в акцията не обявиха нейния краен срок. Някои носят плакати "Извиняваме се за неудобството. Държавата е в ремонт", а други - национални флагове.

Блокиран е и ключовият булевард "Александър Малинов". "Отровното трио" - проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които организират протестите, публикуваха видео от събитието.

Пред президентството се събират граждани за големия протест довечера с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. По обяд на мястото имаше около 30-40 души.

За 19 часа днес е предвиден общонационален митинг-протест. Организаторите обявиха, че след него ще опънат палатки пред Министерския съвет, където планират да останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор.

Столичната полиция обяви, че е подготвена за днешните протести и настоя за диалог с лидерите на недоволството.

“Предвид информацията, която имаме, сме подготвени за днешния ден, ще реагираме на всяка ситуация“, обясни комисар Тони Тодоров зам.-началник на отдел "Охранителна полиция" в СДВР.

Междувременно българи, живеещи в Белгия, изпратиха официално писмо до компетентните европейски институции с искания за реакция от тяхна страна по отношение на продължаващите протести срещу незачитане върховенството на закона в България и системната корупция по високите етажи на властта. Адресати са ЕП, ЕК, Съвета на ЕС, ОЛАФ и Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Набирането на подписи е започнало на 24 юли, по време на поредния протест в Брюксел.

В рамките на 5 дена ние събрахме близо 240 подписа, като зад исканията в писмото застанаха наши сънародници живеещи се само в Белгия, но и във Великобритания, Франция, Испания, Германия, Малта, Люксембург, Норвегия, Канада, Австралия, Ямайка и Никарагуа, съобщиха в имейл до OFFNews организаторите на инициативата.

Те уточняват, че писмото е не само израз на подкрепа към сънародниците ни в България, а фокусират вниманието на съответните институции върху проблемите в правосъдната система и незачитането на демократичните ценности в България. Емигрантите настояват за особено внимание и конкретни действия по отношение на контрола на разходването на средствата, които ще бъдат отделени за страната ни от дългогодишния бюджет и Фонда за възстановяване на ЕС.

Профилът на хората, които с подписа си подкрепиха инициативата е различен, което още веднъж доказва, че нас ни обединяват общи цели и искания, а не възрастовите, професионални или географски признаци. Сред подписалите има лекар, зъболекар, инженер, археолог, консултант, IT специалист, журналист, счетоводител, стюардеса, дизайнер, артист, музикант, художник, актьор, адвокат, финансист, икономист, електротехник, металург, медицинска сестра, учител, студент, продавач и т.н., съобщават организаторите.

Ето и текста на писмото:

До Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, ОЛАФ и европейския главен прокурор

От 9-и юли 2020г. десетки хиляди българи активно защитават демокрацията и нейните основни ценности като протестират срещу българското правителство. Исканията са за оставка на премиера Бойко Борисов и на кабинета му, както и на главния прокурор Иван Гешев поради системна корупция, обвързване на властта с частни интереси и погазване на върховенството на закона.

Ние, българи живеещи в чужбина, подкрепяме нашите сънародници. Считаме, че българския народ играе гражданската си роля като се бори за демократични условия и правосъдие в държавата ни.

Същевременно, като европейски граждани и представители на държава членка на Европейския съюз, ние вярваме, че сме по-силни заедно и настояваме за реакция от страна на европейските институции в защита на общите ни ценности, на принципа на правова държава и на нашите мирни протести.

Конкретно привличаме вниманието на Европейския парламент, на Европейската комисия, на Съвета на ЕС, на ОЛАФ и на европейския главен прокурор относно решението касаещо дългогодишния бюджет и Фонда за възстановяване на ЕС и настояваме:

1. Да бъде осигурено обвързването на тези фондове с принципа на правовата държава;

2. Да бъде отделено особено внимание на спазването на европейските ценности и принципи при анализа на националния план, който предстои да бъде представен от България;

3. Да бъде следено и контролирано разпределянето и изразходването на тези фондове с цел да се намали корупцията и въвличането на частни интереси в политическата сфера;

4. Да бъдат информирани българските и европейските данъкоплатци дори и при съмнение за нерегламентирано изразходване на средствата от фондовете, предвид корупционните практики в България.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Още новини

Последни новини