С камбани и литургия отбелязаха 350 години от смъртта на последния родопски епископ

Изображение 1 от 4

    Знеполският епископ Арсений, като викарий на Пловдивски митрополит Николай, възглави св. божествената Литургия в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян в Деня на  покровителя му 29 юли и 350-годишнината от неговата мъченическа смърт в името на Христа.

    Епископ Арсений призова да се радваме, че бяхме удостоени заедно за принесем молитви и благодарности към Бога и неговите верни последователи през вековете, в случая св. свещеномъченик Висарион Смоленски. Наред с факти от живота на мъченика и посланието да пазим Христовата си вяра чиста, да имаме упование в завета на мъченика, който е опазил православни Родопите, епископ Арсений изнесе проповед за за страха в живота и липсата на вяра в Бог.

    „Страхът в несигурно общество – за деца, за бъдеще, за прехрана, за болести и беди,  страх от видими и невидими грехове, от социална несправедливост,  напоследък и от вируси, ни прави немощни. И всичко това, „защото сме далеч от Бог, каза той, забравяме го.  Страхът е липса на вяра. А Бог не  ни е дал дух на боязливост, а дух на сила, любов и целомъдрие. Ние, съвременните чада, имаме нужда от благодатната помощ и застъпничество пред Бога на свети Висарион, и на всички светии, за да укрепваме.“

    В празничното богослужение заедно с епископ Арсений  участваха екип духовници от Митрополията, митрополитският хор „Св. апостол Ерм“ и представители на Смолянска духовна околия – секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков,  свещениците от Смолян Иван Марински и Васил Маджаров и протойерей Николай Рангелов от Момчиловци.

    В края на богослужението епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Пожела на всички Божия закрила и любов в сърцата. Празникът завърши с красив звън на 12-те църковни камбани в катедралния храм, който беше осветен прди 14 години и е вторият по големина след „Александър Невски“.

    СмолнБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини