Направиха парк около легендарен водопад край Смолян, вече е достъпен за посетители

Изображение 1 от 3

  С обособената паркова среда, природната забележителност се превръща в атрактивна туристическа дестинация, след като Община Смолян реализира по ПУДООС  проекта „Смолянският водопад – кътче чиста природа сред града“, насочен към подобряване на условията за отдих в природата, чрез облагородяване на местната забележителност.

  С реализирането на проекта се обособява приятна паркова среда с необходимото парково оборудване, което осигурява  комфорт и удобства както на местните жители, така и на гостите на град Смолян. По проекта се извършват дейности по почистване и озеленяване, монтиране на дървен мост с предпазен парапет, метална ограда, обзавеждане с масивни дървени пейки, поставяне на кошове за отпадъци, освежаване и подновяване на съществуващата туристическа маркировка, както и монтиране на информационни табели.

  Водопадът е скрит между къщите в западните покрайнини на града. Разположен е по течението на малката Крива река. Височината му е 20 метра, а местността е наречена Салихаговата урва. Народната памет свързва смолянския водопад със Салих Ага – управник по времето на Османското робство, който раздавал правосъдие, хвърляйки провинилите се от скалата над водопада.

  Водопадът е обявен за природна забележителност през 1968. Гъста растителност скрива гледката към водопада. Около него е израсла буйна растителност и високи дървета, които, освен че скриват водопада, правят и невъзможно стигането до него. В почти всички брошури за туризъм в Смолян водопадът е сочен като атракция, но туристите трудно могат да го открият, тъй като около него няма указателна табела.

   Дейностите по проекта ще допринесат за повишаване на екологичната култура на гражданите, а чрез активното им включване с доброволен труд ще се повиши позитивната нагласа и желанието на обществеността за опазване на околната среда и участието на гражданите в инициативи с екологична насоченост.

  Общата му цел е създаване на екологично-чисто място за отдих и подобряване средата на живот за жителите на града и в частност жителите на квартала. Специфичните цели са почистване и облагородяване на пространството около Смолянския водопад; създаване на привлекателна паркова среда; повишаване на екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем.

  Очакваните резултати   от реализацията на проекта са оформяне на околното пространство, ръчно оформяне и терасиране  на терена, монтиране на дървен мост с предпазен парапет, метална предпазна ограда, дървени дъски  към съществуваща и нова метална ограда, пейки, кошове, информационни табла, освежаване и подновяване на съществуваща туристическа маркировка.

  Инвестиция за създаване и възстановяване на зони за отдих /пейки, беседки и т.н./, изграждане или ремонтиране на детски площадки, спортни съоръжения и др.  Стойността на проекта е 9 990,00 лв.

  Съобразявайки се с финансовите си възможности, община Смолян монтира преди години и 75- метров метален предпазен парапет, с който да се обезопаси част от маршрута.

  След реализирането на проекта, Смолянският водопад ще се превърне в атрактивна дестинация, каквато е и намиращата се в непосредствена близост еко-пътека „Каньона на водопадите“, която от ранна пролет до късна есен се посещава от хиляди туристи.

  При изпълнението на проекта община Смолян залага на тезата „Хората помагат на природата. Природата помага на хората“. Активното участие на жителите от Смолян е декларирано в списък, който е приложен към проектното предложение.

  СмолянБГвести

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Го
   Гост
   0 0
   07:53, 5 авг 2020
   Поне да бяха изчистили отрязаните клони,които са отстрани, за да не съсипват гледката

  Още новини

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  24 сеп 2020
  Последни новини