8 училища от Хасковско изграждат STEM среда за 376 414 лева

8 училища от Хасковска област са класирани за финансиране по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Школата са в Малка категория (до 50 000 лв.) – за училище с под 300 ученици или за училища с над 300 ученици, в които вече функционира съвременен STEM център. Те ще получат общо 376 414 лева.

Класираните училища са:

1. Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в Димитровград – 38 714 лева

2. Основно училище "Димитър Недялков Матевски" в Меричлери – 48 600 лева

3. Основно училище "Христо Ботев" в стамболовското село Долно Ботево – 50 000 лева

4. Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в стамболовското село Жълти бряг – 50 000 лева

5. Средно училище "Св. Климент Охридски" в Стамболово – 45 000 лева

6. Професионална гимназия по електропромишленост и текстил "Захари Стоянов" в Харманли – 45 000 лева

7. Начално училище "Алеко Константинов" в Харманли – 49 600 лева

8. Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии "Н.Й.Вапцаров" в Хасково – 49 500 лева

Осемте училища от региона са в списъка с общо 100-те, класирани за финансиране в малка категория - до 50 000 лева. В голяма категория – до 300 000 лева няма класирани училища от Хасковска област. Класираните училища ще получат финансова и организационна подкрепа от Министерство на образованието и науката.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище.

Чрез програмата младите хора ще придобият нужните знания и умения, за да се реализират успешно в професиите на бъдещето. Учениците ще се обучават в среда и чрез методи, близки до бизнеса и реалния живот. Обучението в училище ще насърчава ученето чрез творчество и създаването на иновативни решения за проблеми от реалността. Повече млади хора ще избират да се обучават и реализират в професиите, свързани с наука и технологии.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Ум
  Умните и красивите
  5 -8
  17:13, 5 авг 2020
  А кво на интересува, срещу това не можем да плюем, не е новина
  • Уч
   Учител
   14 -9
   18:34, 5 авг 2020
   Коментарът прозвучава като отчаян опит за остроумие.Това е новина,и то голяма.Да се плюе по такова нещо,е меко казано първосигнална реакция на природен вид,различен от човешкия.На колегите и техните директори -ПОКЛОН И ВЪЗХИЩЕНИЕ !Бъдете живи и здрави!
  • До
   до учител
   9 -4
   23:04, 5 авг 2020
   Наистина не ни интересува,а трябва.
   Това СТЕМ е поредната доза ЕС контрол над образованието,за да може още повече да ни заробва.
   Господин Учутелю, благодарение на германската СТЕМ,която се казва МИНТ и на реформата във висшето образование,която не за 4,а за три години изкарва някакви хора с диплома,сега Германия може да се похвали с най/тъпите ученици.
   Дори професори и учители бият аларма и настояват за незабавна реформа.
   Ами така ще е,когато въведоха детски градини без ПОЛ,а децата ги учат ,че да си “““ е по добре от хетеросексуален.Когато Грета е по важна от Гъоте,така се получава.
 • 2
  Да
  ДаскАлов
  9 -6
  20:26, 5 авг 2020
  Пак е нещо за усвояване на фондове. За едни ще има, за други няма да има. С 50000 никаква среда не може да се създаде. Ще купят един апарат с който ще прожектират на голям екран как работи някоя поточна линия. Абсолютна безсмислица и корупция. Който директор има връзки пИчели, който няма-да духа супата.
  • Ха
   хахах
   6 -3
   22:05, 5 авг 2020
   Ама разбира се, кво да е! Няма смисъл нищо да се први, щото едни много умни хора и красиви при това ще кажат, че това е кражба, по - добре трай!
 • 3
  То
  тоя дето духа
  3 -7
  21:44, 5 авг 2020
  Пари на вятъра. Виж коментара

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020

Случаен виц

Последни новини