13 причини да добавите към менюто си куркума

Какви подправки включвате в ежедневното си меню? Дали ползвате редовно и куркума? Суперподправката благоприятства здравето на панкреаса, помага при кашлица, облекчава симптомите на астма, намалява риска от появата на камъни в жлъчката и други. Хубавото е, че куркума може да приемаме и под формата на хранителна добавка (след консултация с лекар).

Вижте още 13 здравословни ползи да я добавите към вашето хранене. 

1. Грижи се за здравето на мозъка, като противодейства на невродегенеративните заболявания, намалява въздействието на индуцирания от стрес когнитивен спад и защитава от увреждане на паметта.

2. Тя е естествено противовъзпалително средство, благодарение на куркумина, който се съдържа в нея.

3. Куркумата намалява риска от образуването на кръвни съсиреци, поради способностите си да разрежда кръвта.

4. Помага при депресивни разстройства.

5. Редовната ѝ консумация укрепва здравето на кожата, като спомага и за възстановяване на тъканите при кожните рани. Проучвания установяват, че куркумата спомага и за синтеза на колаген.

6. Намалява риска от някои ракови заболявания. Доказано е, че диферулоил метанът, който е основната активна съставка в куркумата, има противоракови ефекти върху злокачествените клетки. 

7. Помага при артрит. Още една причина да консумирате куркума, ако страдате от артрит. Благодарение на нея се намалява възпалението, спомага и за поддържането на костите силни.

8. Ако имате високи стойности на кръвната захар и искате да подобрите чувствителността на организма към инсулина, добавете към менюто си куркума.

9. Помага в отслабването. Куркумата предотвратява растежа на мастната тъкан и подобрява общото метаболитно здраве. Добавете подправката към вашата здравословна диета. 

10. Има положително въздействие при възпалителна болест на червата, благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.


11. Ако страдате от висок холестерол, консумирайте куркума. Подправката контролира усвояването на холестерола в тялото и подпомага функцията на черния дроб.

12. Спомага за детокса на черния дроб. Една от основните функции на черния дроб е да премахва токсините от тялото. Но ако се храним нездравословно, водим заседнал начин на живот, затрудняваме неговата работа. От друга страна, подобряването на качеството на живот и консумацията на куркума, спомагат за детокса на целия организъм.

13. Понижава високото кръвно налягане, като спомага за предотвратяване свиването на кръвоносните съдове, като така се намалява рискът от сърдечни заболявания.

 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Последни новини