Ще лекуват високо кръвно с генномодифициран ориз

В бъдеще високото кръвно налягане няма да се контролира с таблетки, а с…лъжица ориз. Тази терапия ще им и по-малко странични ефекти. Учени създадоха генномодифициран ориз, който съдържа няколко антихипертензивни пептида. В рамките на експеримент, кръвното налягане на мишките се понижило след като били хранени с новоразработения ориз.

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания и инсулт. В момента високото кръвно  се лекува със синтетични лекарства, наречени ACE-инхибитори или инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим. Те обаче, често имат неприятни странични ефекти, като суха кашлица, главоболие, обрив и бъбречни проблеми.  За разлика от тях, естествените АСЕ-инхибитори в някои храни, включително млякото, яйцата, рибата, месото имат значително по-малко нежелани странични ефекти.

Извличането на големи количества АСЕ-инхибиторни пептиди от храните е скъп и продължителен процес. Затова учените решили да модифицират генно ориз – една от най-консумираните храни по света, така че да произвежда комбинация от АСЕ-инхибиторни пептиди от други хранителни източници.

Изследователите добавили ген, състоящ се от 9 АСЕ-инхибиторни пептида и пептид, отпускащ кръвоносните съдове, и потвърдили, че растението започва да произвежда пептиди.

След това извлекли общия протеин (включително пептидите) от генномодифицирания ориз и нахранили с него плъховете.  Два часа след лечението, високото кръвно налягане на плъховете се понижило, за разлика от контролната група, хранена с обикновен ориз. 5-седмичното лечение на плъховете с брашно от генномодифицирания ориз също понижило кръвното им налягане. Ефектът се запазил 1 седмица. Не били наблюдавани странични ефекти, нито отклонения в кръвната биохимия. Ако бъде доказано, че пептидите имат ефект и при хората, един 75-килограмов възрастен ще трябва да консумира едва по половин лъжица от специалния ориз на ден, за да предотврати или излекува високото кръвно налягане.

Източник: phys.org

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини