Меркел: През близките месеци обстановката може да стане още по-сложна

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че ситуацията в страната с новия коронавирус остава сериозна и може да се влоши през близките месеци, предадоха световните агенции.

"Ситуацията остава сериозна", каза Меркел на пресконференция. Тя подчерта, че "през близките месеци (обстановката) може да стане още по-сложна".

Германският канцлер обяви три приоритета за правителството по време на пандемията.

"Необходимо е да направим всичко възможно, за да не се окажат децата губещи", каза Меркел. В тази връзка тя отбеляза важността на това да продължат работа детските градини и училищата.

"На второ място трябва да направим така, че икономическият ни живот да не спира", продължи Меркел. "А третият приоритет е по възможност да съхраним обществената сплотеност", допълни тя.

В последно време темповете на разпространение на коронавируса в Германия отново започнаха да се засилват. За изминалото денонощие са били установени 1571 нови случая. Общият брой на регистрираните заразени в страната е 239 507.

Германия и САЩ споделят мнението, че НАТО е важен съюз, каза Меркел, след като беше попитана как вижда бъдещето на сътрудничеството с Америка след изборите там.

"Ще работя с който и да е избран президент на САЩ", заяви тя, като добави, че двете страни са ръководени от сходни ценности и интереси.

"Естествено е да има различия в мненията; но има и общи неща. Особено когато става дума за НАТО; смятам, че и за едната, и за другата страна НАТО е важен съюз за политиката в сигурността, в който участва Германия", каза Меркел.

Според нея е важно да продължава да се води диалог с Русия въпреки настоящите напрежения заради Беларус и подозираното отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални, който е лекуван в берлинска болница. По думите й Русия е важен стратегически партньор в света.

Меркел не изключва възможността за общ европейски отговор по случая с Навални. "Ще направим опит за това, когато имаме по-голяма яснота за обстоятелствата", каза тя.

Меркел отбеляза, че са били предприети съгласувани действия в отговор на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания, когато почти 30 западни държави изгониха руски дипломати. По думите й обаче все още не е ясно дали Навални наистина е бил отровен, а ако това е така, кой е отговорен за нападението.

Тя предупреди срещу всякаква чуждестранна намеса в кризата в Беларус и изрази надежда, че там няма да бъдат разположени руски сили.

Меркел отправи призив беларуските демонстранти да могат да протестират "независимо, без външна намеса от която и да е страна" и подчерта важността на зачитането на суверенитета на Беларус.

Тя изрази съжаление заради оставката на японския министър-председател Шиндзо Абе и му пожела всичко най-добро, като отбеляза, че двамата са "работили много добре заедно".

Според нея Европа и Китай би трябвало да продължат да разговарят по теми, по които могат да си сътрудничат - като промените в климата, но и по трудни въпроси, по които имат разногласия - като Хонконг.

Меркел каза, че световните усилия за борба с промените в климата са недостатъчни и че ще ускори битката в близките години.

Тя заяви, че е необходимо Европейският съюз да приспособи своите цели в областта на климата за 2030 г. и че иска механизъм за оценяване на въглеродните емисии за промишлеността и транспортния сектор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини