Правилото за социална дистанция заради Ковид-19 трябва да се адаптира според ситуацията

Правилото за един или два метра физическа дистанция за защита срещу Ковид-19 е остаряло и трябва да се адаптира спрямо ситуацията, според това доколко е добра вентилацията на помещенията, дали хората говорят високо или не, съобщи АФП.

"Физическата дистанция трябва да се разглежда като част от по-широката рамка на мерките за защита на общественото здраве", казват авторите на изследване, чиито резултати са публикувани в списанието на британската медицинска асоциация Би Ем Джей.

Според тях трябва да се вземат предвид набор от фактори, преди да се прецени дали дистанцията от един или два метра е достатъчна, недостатъчна или прекалена.

Вместо едно единствен твърдо правило за физическа дистанция, ние предлагаме различни препоръки, които да отчитат множеството фактори, пишат авторите на изследването от университета Оксфорд и от Масачузетския технологичен институт.

Например при наличие на добра вентилация и при струпване на много хора, рискът от предаване на заразата е малък, ако хората носят маски, говорят без крясъци и прекарват кратко време на закрито. Рискът се увеличава, ако хората крещят или пеят, дори и ако носят маски и прекарват кратко време. Ако не носят маски на лицата си, рискът става висок.

Изследователите предлагат и таблица, която дава препоръки за мерките за защита от заразата с оглед на наличието на различни фактори. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини