ДПС против нова Конституция и свикване на ВНС

ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и ДПС няма да гласува "за" свикване на Велико народно събрание.

Това обяви на брифинг в централата на партията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след провелото се по-рано извънредно заседание на Централното оперативно бюро на ДПС.

Карадайъ уточни какви са мотивите за възприетата позиция.

"Водени от основните принципи в устава и в името на мисията на ДПС нашата партия няма да подкрепи проекта на ГЕРБ за нова Конституция. Според нас изготвеният проект за нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности - свобода, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост", заяви лидерът на ДПС.

По думите на Карадайъ новата Конституция отказва да бъдат издигнати във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност. Карадайъ бе категоричен, че проектът, представен от ГЕРБ, категорично не отговоря на заявеното искане за рестарт.

"Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани. Ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. Новата Конституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време. Трябва да се чуе мнението на гражданското общество, академичните и експертните среди - разумно, отговорно и достойно", коментира Карадайъ. Нова Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, посочи още той.

По думите на Карадайъ подобни промени следва да приближат българския конституционен модел до най-добрите международни и европейски образци.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ве
    Ветеран.
    0 -2
    21:19, 31 авг 2020
    Никой не иска а защо браво бойка само ти показа нещо всичко живо трепери
  • 2
    Да
    Дамян
    0 -2
    21:56, 31 авг 2020
    Е , изясни ли ви се най- после, че БСП и ДПС играят винаги заедно.Приятелство, скрепено с целувка.
  • 3
    Tурчин
    2 0
    22:51, 31 авг 2020
    Май започна да им идва акъла
Последни новини