Отрова от медоносни пчели убива клетките на рака на гърдата

Отрова от европейска медоносна пчела е изключително ефективна в унищожаването на клетките на труднолечим, агресивен рак на гърдата, предаде ДПА, като цитира изследване на специалисти в Западна Австралия.

В изследването, проведено в Института за медицински изследвания Хари Пъркинс, е използвана отрова от 312 медоносни и земни пчели, за да се проучат свойствата й за борба с рака. Учените установяват, че отровата и основният й компонент мелитин бързо причиняват смъртта на "тройно негативния рак на гърдата и клетките му с HER-2". Освен това отровата действа така и при концентрация, която не вреди на нормалните клетки.

Тройно негативният рак на гърдата се наблюдава при 10 до 15 на сто от всички случаи на рак на гърдата, посочват от института. В момента няма клинично ефективно лечение на този вид заболяване.

"Отровата е с изключителен потенциал", казва ръководителят на изследването Киара Дъфи, цитирана в съобщение на сайта на института. "Установихме, че мелитинът може напълно да разруши клетъчните мембрани на раковите клетки в рамките на 60 минути".

Откритието, че мелитинът може да спре растежа на раковите клетки е изключително вълнуващо, смята главният учен на Западна Австралия проф.Питър Клинкен. Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване сред жените по целия свят.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. "Нейчър Пресижън Онколъджи". Изследвано е също дали мелитин може да се използва заедно със съществуващите препарати за химиотерапия за лечение на силно агресивни форми на рак на гърдата. Дъфи посочва, че изследването е установило, че мелитинът пробива клетъчните мембрани на раковите клетки и така дава възможност на лекарствата да проникват в тях, като така улеснява клетъчната смърт.

"Комбинирането на мелитин с химиотерапевтичното лекарство доцетаксел е изключително ефективно при намаляване на растежа на тумори при мишки", каза Дъфи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини