Растителната храна намалява с 30% повторната поява на рак на гърдатa

Соевите изофлавони, част от соевите съединения, могат да намалят рецидива или смъртността на рака на гърдата според метаанализ на учени от Университета Джонс Хопкинс.

Проучването, което прави преглед на 22 научни статии в световен мащаб, също така изследва въздействието на хранителния прием на соя, ленено семе, кръстоцветни зеленчуци (зеле, карфиол, броколи) и зелен чай върху резултатите от рака на гърдата и общата смъртност.

Соевите изофлавони, особено при 60 мг/ден, могат да намалят повторната поява на рак на гърдата с 26%, особено при оцелели след менопауза. Ентеролактонът от лигнани в растения като ленено семе, намалява специфичната смъртност от рак на гърдата с 28% и смъртта по каквато и да е причина с 31%, особено при жени след менопауза. Ефективната доза лигнани не може да бъде определена поради различни чревни микробиоми, засягащи метаболизма.

Прегледът установява някои предполагаеми резултати: консумацията на зелен чай може да намали повторната поява на рак на гърдата с 44%, особено с три до пет чаши дневно. Лигнаните, консумирани преди диагностицирането на рак на гърдата, показват незначително намаление на риска от 34% в специфичната за рака смъртност при жени след менопауза, но повишен риск при жени преди менопауза. Тази хормонална зависимост се нуждае от допълнително изследване поради потенциални отклонения в изследването.

Въздействието на кръстоцветните зеленчуци върху рака на гърдата остава неясно поради ниския среден прием. Изследванията върху соята, лигнаните, кръстоцветните зеленчуци и зеления чай, както преди, така и след диагностицирането на рак на гърдата, не дават окончателен отговор. Проучванията за зелен чай и лигнан са върху приема преди диагностицирането, докато резултатите от соята се считат за прием преди и след диагностицирането.

Тези проучвания се фокусират върху жени, които са получили медицинско лечение за рак на гърдата. Храните и фитонутриентите не са алтернатива на лечението. Нужни са по-задълбочени проучвания, за да се определят ефективните дози и дали започването им след поставяне на диагнозата има същите ползи като диетичния навик през целия живот преди диагнозата. Това е изключително важно за пациентите, които търсят отговори.

Изследването подчертава потенциалните ползи от естествените съединения, извлечени от соя и други растения за намаляване на повторната поява на рак на гърдата и подобряване на преживяемостта. По-нататъшните изследвания обаче са от решаващо значение за установяване на оптимални дози и разбиране на ефективността на тези съединения, когато се въвеждат след диагностициране на рак на гърдата.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини