Парламентът прие промените на ГЕРБ за изборите за Велико Народно събрание

Машинно гласуване във всички секции и запазване на хартиените бюлетини предвиждат приетите промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ.

Парламентът одобри на първо четене поправки в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които в закона се записват правила, по които ще се провеждат избори за Велико Народно събрание (ВНС).

Това стана, въпреки че управляващата партия очевидно не разполага с нужните 160 депутатски гласа, за да прокара решение за провеждането на такива избори, заради съпротивата на БСП и ДПС.

Въпреки че Проектът на ГЕРБ предвижда да се въведе машинно гласуване във всички избирателни секции, но в същото време да се запази и гласуването с бюлетини.

Задачата по определянето на техническите спецификации на устройствата, както и по тяхното придидобиване, се възлага на Централната избирателна комисия (ЦИК).

ЦИК ще отговаря за осигуряването на машините за гласуване, чрез наемане или закупуване. Именно тази промяна беше доводът на председателя на комисията Стефка Стоева да подаде оставка. Тя се изказа против отговорността за машините да се прехвърля на ЦИК, а не на държавата. При извънредна епидемична обстановка ще се гласува 2 последователни дни, или 48 часа.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче обяви, че е против това и ще настоява да отпадне. Пореден неуспешен опит претърпя законопроектът на ДПС. Мнозинството отхвърли тяхното предложение да се върнат правилата за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г.

Мотивът им този път е, че ако това стане факт, ще допринесе за нарастване на избирателната активност сред българските общности в Западна Европа и Северна Америка.

Не бяха приети и идеите, за които са настоявали многократно- възможност предизборната кампания да се води и на друг език, с осигурен превод на български; за отпадането на изискването за уседналост и за онлайн наблюдение на изборния ден и преброяването на гласовете.

Разисквания

Дебатът по промените ще се запомни с дългото и силно критично към ГЕРБ изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който оцени проекта като "поредно доказателство за некомпетентност, липса на политическа воля и тотално лицемерие".

По думите му движението подкрепя пълноценното въвеждане на машинно гласуване, но при условие, че държавата се погрижи за всичко - да закупи устройствата, да направи нужния софтуер, да ги сертифицира и одитират, да осигури логистиката около машинното гласуване.

В същото време обаче ГЕРБ връщат хартиените бюлетини и стоварват отговорността за всичко, свързано с машините на ЦИК.

"За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Няма как да осигурите машинно гласуване като го възлагате на ЦИК, която няма властови ресурс и административен капацитет. Вие обричате машинното гласуване на провал с този законороект. Нещо повече – залагате капани за след изборите, като създавате условия за оспорване на изборните резултати", прогнозира Карадайъ.

Депутатите от БСП също отхвърлиха законопроекта. "Прехвърлихте цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка ... Използвате машините, които са нещо хубаво, но ги въвеждате по вашия си начин – некадърно", коментира социалистът Явор Божанков, като напомни за оттеглянето на шефа на ЦИК Стефка Стоева.

Съпартиецът му Крум Зарков изтъкна, че като връщат хартията в гласуването, управляващите ще върнат и всички проблеми, които са искали да отстранят с помощта на машините.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    §
    §
    22 -5
    15:39, 3 сеп 2020
    Парламентът на организираната престъпност.
    • ##
      ##
      12 -20
      15:54, 3 сеп 2020
      Престъпниците са отвън и имитират протест! Виж коментара
    • Ol
      Oleg
      16 -3
      17:12, 3 сеп 2020
      Да към имаше майка престъпник с детенце-престъпник, което се опитваше да ходи покрай полицайка с палка - героиня, майка престъпница с друго детенце престъпник в количка, имаше и пенсионери престъпници , които престъпно източваха с 200 лв. бюджета на НОИ всеки месец.

      И ги пазеха поне 1000 полицая , които смело охраняваха всеки бордюр покрай партийния дом.
    • Им
      Импийчмънт
      4 -10
      18:26, 3 сеп 2020
      След вчерашните декларации на политическите партии... Виж коментара
    • До
      До Импийчмънт
      6 -3
      20:10, 3 сеп 2020
      Радев на бостана няма да иде.Ще приемем коментара ти като отчаян опит да избиеш комплекс.Между другото, на чаира в Славяново има място за чифчия като тебе,много ти е принизен изказът,давиш се с българския,а в селската кръчма търсят келнери на мафията,задължително герберунгели.Едно признавам на герберите-умелата манипулация,но и на това има край.Засрами се,драскачо импийчмънт,не забравяй,че тая сложна за тебе дума не ти отива.Свали розовите очила и виж реалността!
  • 2
    3,
    3,14
    9 -5
    16:50, 3 сеп 2020
    С всяка изминала секунда потъваме!
  • 3
    55
    55
    14 -4
    16:55, 3 сеп 2020
    Като си представи човек,че председател на този парламент/според Борисов/ е една проста п..ка,те обхваща ужас!Какво трябва още да ти кажат,че да те хване срам от детето ти!
  • 4
    Из
    избирам ГЕРБ
    5 -5
    20:02, 3 сеп 2020
    Хората видяха в кой е силата.Съветвам ви да си траете.
    Прибирайте се и си пийте хапчетата.
    Бойко е избран от ЕС,Меркел,Макрон,Юнкер.
    Кои сте вие,че да оспорвате Запада?
    Комуняги! ГЕРБ ще смаже всеки опит за метеж.
    Вие трябва да издигате паметник на Добрев и на мечтаният отбор.
    Благодарим ти ГЕРБ!
    Хасково те обича.
    Нова Конституция и нов мандат!
    • Ви
      ВИНЕТУ
      4 -2
      20:39, 3 сеп 2020
      Не бързайте толкова,мои поддръжници,прибързаната радост не е радост.Не биваше да месите Запада.Забравихте ли,че народът български ме избра и че в прериите действат други правила?Сега моята школа,Тодор-Живковата,се обръща в гроба,като чете това.Пък и аз съм... най-голямата комуняга,не забравяйте.Още пазя членската си книжка.В чекмеджето е,до еврото.А вий ми се възхищавайте,това ми трябва на мене.Хайде със здраве,да почакаме Елизабет и Тръмп,пък тогава да вземем скалпа.
  • 5
    Ев
    Евертъна
    4 -1
    22:46, 3 сеп 2020
    ВРЕМЕ Е ЗА ЗАКОНОВИ МЕРКИ СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИТЕ ПОДСТРЕКАТЕЛСТВА КЪМ НАСИЛИЕ ЗАПЛАШВАЩИ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

    За разлика от беснуващата тълпа, нормалните хора не излизат по улиците да изливат своята злъч. Не са агресивни насилници, защото имат домове, сeмейства, деца и дела, които ценят повече от низките страсти. Достойните хора се изявяват постоянно в гражданското общество чрез своите трудове и плодове, не чрез заплахи и насилие. Не са като тълпата, която болшевишките манипулатори убеждават, че извършването на престъпления в името на „справедливостта” е „висш идеал”. Не могат да бъдат като моралните изроди след девети 44 г., убедени от БКП да насилват „чорбаджиите изедници” уж „ограбили” тяхното несъстояло се добруване, изтребвани заедно с всички въображаеми „виновници” за техния личен провал. „Оправданата” завист и злоба са най-лесно запалимите емоции у помрачените умове и затъпелите в чувства. И водят до неконтролируемо насилие, обърнато срещу всички субекти, които не споделят „революционната еуфория” (затова октомврийската революция в Русия изтребва хора от всякакви съсловия, дори тези, които са само подозирани за разумни възражения срещу червените зверове)…
    За разлика от паплачта, нормалните хора съставляващи народа (върху основите на чиито ежедневен труд, социална деятелност и позитивен обществен градеж се основава българската държавност и народна идентичност) няма да излязат по улиците да беснуват… Нито ще излязат на контрапротест, защото считат (логично), че вместо тях там е полицията (затова плащат и държавни данъци), чийто професионален дълг е да пази обществения ред, народното имущество (включително и личното такова), живота и здравето на българските граждани и обществения морал. Разчитат на службите, които би трябвало да пазят националната сигурност от външни и вътрешни врагове… Но къде е ДАНС и защо не се намесва сега, за да предотвратят разрушителните процеси, ерозиращи обществения мир и държавните институции? Да не би и те да участват в заговора срещу българския народ и българската държавност? Защо търпят непрестанните провокации на хаджигенчовци, минековци и бабикяновци, които не се свенят да подстрекават към гражданска война (по техните собствени думи) и „въстание”? Дори да не се стигне до кървави жертви, пасивността към такива отровни злотворци поставя психичното здраве на мнозина под заплаха. И не говоря само за полуделите тълпи на кръстовища и площади, но и за тези, на които лепят по колите стикери с ковчези, бесилки и девизи – „оставка или смърт”, които четат безумията на божковите тролове. Впрочем има текстове в наказателния кодекс, които предвиждат мерки също така и срещу психическото насилие, увреждащо психичното здраве и морал на гражданите. Защо се оставят безнаказано същите платени мерзавци да оскверняват повърхностните и невежи млади, като им извършват клетвени ритуали по площадите (карат ги да се заклеват, имитирайки героите –революционери), програмирайки така тълпата срещу българските държавни институции? Насъскват към насилие протестърите като ги призовават: „бъдете зверове”(по Минеков). Това ме подсеща за „богословстващите” философи дето преди време „провидяха” „божествена намеса” зад тълпата. Къде ли са сега техните „богословствания” и защо ли скоропостижно млъкнаха. Идиоти…
    Неоспорим факт е, че въпреки медийното затъмнение относно публичните издевателства на „отровното трио” (особено това се отнася за Божковата БТВ и радио „свободна”европа – глашатай на НПО-тата на Сорос) именно тези престъпления на водачите на протестната тълпа се вписват напълно в законовите мерки, предвидени в българското законодателство за дейности, насочени срещу националната сигурност.
    Питам – защо същите морални отрепки още се търпят? И не чакам някакви мъгляви обяснения, а отговор по същество и на дело – според закона. Същите да бъдат изметени и прибрани, за да бъдат съдени като подстрекатели към тероризъм (самите те го афишират нееднократно в постовете си по мрежите) според българските закони в правовата ни държава, където е гарантирано върховенството на закона, валиден за всички български граждани. Какво ги чакат – да пролеят българска кръв…? А Радев – този гнусен предател на българския род и народ – да бъде свален (а после съден) от президентския пост чрез импийчмънт – процедурата предвидена по конституция за измяна срещу родината и нарушаване на върховния закон на републиката (както не отдавна се изказа конституционен съд за възможностите за искане на отговорност от президент, който нарушава основния закон и злоупотребява с пълномощията си). Т.е. да отговаря по обвинения за погазване на конституцията и противодържавна дейност пред същото народно събрание, което побърза да „разпусне” (което стана само в неговата кратуна)… А сега са оставили този откровен диктатор (кандидат за същински тиранин) да диктува на ляво и надясно какво трябвало да направят народните представители, съдиите, прокурорите – т.е. независимите власти в държавата. На този подлец трябва да му се даде ясен отговор, за да бъде убеден со кротце да отлети заедно с Нинова, Копейкин, Трифонов, Манолова и останалите им съветски другари към Масква и останат завинаги там (може държавата да му отпусне да пилотира самолета им до там – само заради общото благо). Или да бъде съден тук за държавна измяна с цялата строгост на закона…
    • 3,
      3,14
      2 0
      07:11, 4 сеп 2020
      Отивай на психиатър по-бързо!Ща ти платя таксата!Само от главата на луд,пиян или дрогиран може да роди толкова глупости!
  • 6
    Сп
    СПОДЕЛЕНО
    2 -4
    23:13, 3 сеп 2020
    Един приятел,гербер,си забрави розовите очила в офиса ми.Сложих ги и видях...Народът благоденства,по улиците-реки от мед и мляко,медицината-възкръсва мъртъвци,образованието-през един Никола Тесла,заплатите-също европейските,работа -за всички.Свалих обаче очилата и разбрах колко мъка има по тоя свят.
  • 7
    78
    78
    3 -3
    02:10, 4 сеп 2020
    България победи! Долу Радев! Долу олигарсите!
  • 8
    Бъ
    БЪЛГАРИЯ
    1 -3
    04:49, 4 сеп 2020
    сънародници, спрете да се заблуждавате и си отворете очите. Всички искат оставка, а след нея не се знае какво ще става. Пак ли искате да бъдете управлявани от БСП, Ахмед Доган и Пеевски, а сега и Божков?? Не бъдете слепи, осъзнайте се!! Смърт за Румен Радев, Корнелия Нинова и Ахмед Доган!! Подобни сцени на "протести" като тези от онзи ден трябва да се отвърне със водно оръдие, сълзотворен газ, и с камионите през тълпата!!
  • 9
    Хх
    ххх
    2 0
    08:56, 4 сеп 2020
    Ега ти грозната парламентарна зала! За това грозилище ли са дадени милиони? Построили са с парите на хората модерен психиатричан стационар. Само дето няма кой да им бие по един халоперидол, та да се кротнат и да спрат да измислят какво още да откраднат.
Последни новини