Марсиански пейзаж озадачава учените близо 10 години

Още една марсианска загадка. Толкова много научаваме за Марс през последните години, но далеч не всичко сме разбрали за Червената планета. 

НАСА за първи път публикува изображения от повърхността на Марс, направени от космическия кораб Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) още през 2011 година. Снимките, направени близо до зоната на Aureum Chaos, показват необичайни скалисти хребети. Именно те озадачават учените.

В продължение на почти 10 години експерти от университета в Аризона се опитват да разгадаят тази загадка, но досега не са успели да получат отговор на този въпрос.

Учените предполагат, че скалистите хребети на повърхността на Марс може да са се появили благодарение на водата, остатъците от вулканична активност и много милионни години вятърна ерозия.

Въпреки това е доста трудно да биде проверена тази теория на практика. Поради особеностите на местността е абсолютно невъзможно да се приземят хора или роботизирани апарати там. Така че учените трябва да измислят друг начин за изследване на тези мистериозни скали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини