Необичайно запазени 13 саркофага на 2500 години откриха в Египет (видео)

Необичайна находка от най-малко 13 дървени дървени саркофага, датиращи от преди 2500 години, е открит в пустинния некропол Сакара в Египет.

Това, което прави тези ковчези толкова специални сред хилядите погребани в гробнищния комплекс, е фактът, че те са останали непокътнати в продължение на хилядолетия и все още са напълно запечатани - стотици години след смъртта на древните в тях.

Според нсъобщението на египетското Министерство на туризма и антиките, саркофазите са намерени в гробна шахта на 11 метра под земята, подредени един върху друг. Те са толкова добре запазени, дори някои от цветовете, рисувани върху дървото, все още са непокътнати. Първоначален анализ установи, че ковчезите вероятно са запечатани откакто са били погребани.

Вътре в гробната шахта са открити и три запечатани ниши.

Смята се, че Сакара е служил като некропол на Мемфис, някогашната столица на древен Египет. В продължение на 3000 години египтяните погребвали там своите мъртви.

Не само високопоставени благородници и чиновници са погребани там, с техните картуши, мумифицирани животни и богато украсени саркофази. Такива е по-вероятно да бъдат открити, тъй като погребването им е било по-сложно, но последните разкопки откриват по-прости погребения, вероятно на хора от средната класа или работници.

Дори богатите погребения не са били пощадени от външни влияния. През хилядолетията много такива гробници са били разграбени. Така че намирането на толкова саркофази, останали непокътнати и неотворени през цялото това време, означава че е възможно да има недокоснати гробове вътре.

Като се има предвид, че ковчезите са направени от дърво и са били погребани на сухо място, вероятността от някаква зловеща течност, запазена вътре, вероятно е доста ниска.

Тепърва предстои да бъдат открити имената и самоличността на хората, погребани в ковчезите. Но тъй като разкопките на мястото продължават, очаква се скоро да бъде намерена тази информация, както и общият брой ковчези, заровени в шахтата.

Междувременно министерството ще пусне поредица промоционални видеоклипове за откритието. Първият от тях можете да гледате по-долу, с музика в стил "Индиана Джоунс".

На 1 септември Египет отвори отново за културен туризъм музеи и археологически обекти, така че вероятно можем да очакваме повече съобщения от министерството през следващите дни и седмици, тъй като правителството работи за подновяване на интереса към антиките в Египет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини