ОПЕК очаква по-голям спад в търсенето на петрол на фона на пандемията от коронавирус

Световното търсене на петрол през 2020 година ще спадне по-рязко, отколкото се очакваше, заради коронавируса, а освен това догодина ще се възстанови по-бавно от първоначално прогнозираното, съобщи днес Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Тази година глобалното търсене ще намалее с 9,46 милиона барела дневно до 90,2 милиона барела дневно, уточни ОПЕК в месечния си доклад. Миналия месец прогнозата бе за спад с над 9,06 милиона барела на ден.

Цените на петрола се сринаха, тъй като кризата с коронавируса удари пътуванията и икономическата активност. Макар някои страни да разхлабиха ограничителните мерки, което позволи на търсенето да започне да се възстановява, нарастващият брой нови случаи на зараза и по-високият петролен добив се отразиха неблагоприятно на цените.

ОПЕК освен това намали прогнозата си за търсенето през 2021 година, очаквайки вече повишаване на потреблението с 6,62 милиона барела дневно или с 370 000 барела по-малко спрямо оценката миналия месец.

Петролните запаси на развитите страни през юли са били на равнище 3,2 милиарда барела, което превишава средния показател за последните пет години с 261 милиона барела, допълва ТАСС.

Страните членки на ОПЕК през август са увеличили добива със 760 000 барела дневно до 24,05 милиона барела дневно главно заради производството в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт.

Растежът обаче е по-малък от заложеното в плановете за разхлабване на ограниченията по сделката за намаляване на добива, затова през август споразумението на ОПЕК е изпълнено на 103 процента, уточнява ТАСС.

От 2017 година, заедно с Русия и редица други страни, ОПЕК регулира предлагането на черно злато по споразумението, известно като ОПЕК+, което цели да вдигне цените и да намали колебанията на петролния пазар.

Споразумението ОПЕК+ за свиване на производството на петрол в сегашния си вид е в сила от май. До края на юли страните от групата намалиха добива с 9,7 милиона барела дневно, като квотата на всяка бе орязана с 23 процента от базовото равнище. От август съкращенията бяха смекчени, а до края на годината те ще бъдат само 7,7 милиона барела на ден.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини