В Мадан "внуци под наем" ще помагат на възрастни хора

В Мадан дванайсет младежи от България и Турция ще помагат на баби и дядовци от миньорския град и селата в цялата община. Те ще обикалят и помагат на възрастните хора в продължение на два месеца.Кампанията е по проект на  сдружение „Деца със специални потребности“, с подкрепата на Община Мадан.
Младежите ще бъдат  разпределени на групи и ще посещават различни села от общината със съдействието на кметовете и кметските наместници. Те ще бъдат основно ангажирани с изпълнение на задачи свързани с грижа за възрастни хора, съобразени с техните нужди и желания:
-Помощ в домакинството: почистване на дома и двора; готвене или доставяне на готова храна;
-Помощ в градината, ако имат такава – засаждане и окопаване на градината, събиране на продукцията;
-Помощ при нужда от медицински услуги: повикване на лекар или мед.сестра, обслужване от санитар, закупуване и доставяне на лекарства и хигиенни консумативи
необходими за спазване на мерките по време и след пандемия.
-Насърчаване на възрастните хора за включване в различни инициативи - създаване на клуб за виртуално общуване „На мегдана“, където с помощта на социалните мрежи, младите ще помагат на възрастните да комуникират с техни близки и приятели. Ще организират онлайн вечеринки, с които да им бъде повдигнат духа.
-Или просто събеседване, както биха направили едни истински внуци със своите баба и дядо.
Както всяка трудова дейност на младежите ще им бъде подсигурено: необходими материали и инструменти за извършване на дейността.
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини