650 танцьори във фестивала "Хайдушка софра" в Хасково (видео)

  Около 650 танцьори от 38 клуба на страната се включиха в Седмия фестивал за български хора и танци "Хайдушка софра", който се провежда днес в Хасково. Организира се от Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо" с ръководител Мишо Кадиев, със съдействието на община Хасково. Провежда се под егидата на Асоциация на хореографите в България

  Сред участниците има представители на четири хасковски клуба – от клуба на организаторите, танцов клуб „Веселие“ с ръководител Надежда Атанасова към ансамбъл „Хасково“, клуб за народни танци „Любители на фолклора“ при читалище „Пейо Яворов“ и танцов клуб „Воденицата“ с ръководител Иван Иванов към ансамбъл „Китна Тракия“.

  Фестивалът започна в 9:00 часа с дефиле от паметника на Капитан Петко войвода, мина през централната градска част и стигна до площадка „Спартак“, където танцьорите извиха хора. Проведе се и официално откриване на събитието. Приветствия към изпълнителите и гостите отправиха организаторът на фестивала Мишо Кадиев и заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Веднага след това започнаха фолклорни изпълнения, които ще продължат до около 14 часа. Фестивалът не е с конкурсен характер.

  Участниците се представят с две хора /без такива от "купонджийска" етнографска област/. В антракта бяха предвидени изпълнения на майстора на граовските песни Димитър Лукарски. Всеки клуб ще получи подаръци, плакети и грамоти за участие от Община Хасково и Клуб за български народни танци "Фъртуните на Мишо", а за всеки участник са осигурени храна, вода и подарък. За първи път тази година ще бъдат връчени парични награди за най-красива носия, най-млад и най-възрастен участник, клубове, участвали във всяко издание на фестивала.

  По време на събитието бе обявена и благотворителна инициатива в подкрепа лечението на болно дете.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ан
   Ани Стоянова от ливада север
   3 -11
   11:34, 19 сеп 2020
   Групичка, как да се смиря, как, когато слюнчените... Виж коментара
   • Ям
    ЯМ
    3 0
    18:56, 19 сеп 2020
    Науяи се да пишеш имаш много правописни грешки , така се излагаш и показваш колко си грамотна .
   • Ма
    Мария Стоянова
    1 0
    20:03, 19 сеп 2020
    Почисти си онази работа и ще ти мине .
   • Чиче, моята диплома е купена, никога не съм го крила. В студентските години любовта много ми вървеше. Майка и татко ми казваха учи, ма аз си бърках в носа и лапах мухите - ех, ако можех да върна времето назад...
  • 2
   Ки
   Китна Тракия Пее и танцува
   6 -7
   17:14, 19 сеп 2020
   Пидерастите от Гроб /ДПС
   направиха Хайдушка софра от Майка България
   ....
   Даже най-Тъпото почна да краде селските мери като бащиния
  • 3
   !
   !
   8 0
   18:18, 19 сеп 2020
   Ей, не се научихте да не слагате логото на сайта върху лицата на хората! Плочките по центъра са хубави, ама е по-хубаво да виждаме лица!
   • Ан
    Ани Сандвич
    3 -3
    20:07, 19 сеп 2020
    Така се прави реклама от патури и озъбени лица. Между зъбите им се вижда останки от хайдушката закуска.
  • 4
   Вя
   Вяра
   5 0
   10:54, 20 сеп 2020
   Прекрасна инициатива! Адмирации! Да се върнем към българското и корените си! Бъдете здрави и този фестивал да стане традиционен!
   Послеслов:
   А за по-горните коментари ще кажа:
   - много ниска топка сте!

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
  29 окт 2020
  Последни новини