Броят на починалите от коронавируса в САЩ надхвърли 200 хиляди

Броят на починалите от новия коронавирус в Съединените щати - най-тежко засегнатата от пандемията държава, - надхвърли 200 хиляди, съобщи днес университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от световните агенции.

Американското висше учебно заведение води статистика въз основа на информация от международни организации, както и от федералните и местните власти в страната.

Броят на смъртните случаи от коронавируса в САЩ е достигнал 200 005. Най-много починали в страната има в щата Ню Йорк (33 092), следван от Ню Джърси (16 069) и Тексас (15 132).

Освен по смъртни случаи, САЩ са на първо място в света и по брой заразени - над 6,85 милиона. Над 2,6 милиона от заразилите си американци вече са оздравели.

Броят на починалите в Съединените щати е еквивалентен на цялото население на градове като Солт Лейк Сити, щата Юта, или Хънтсвил, Алабама, отбелязва Асошиейтед прес. Толкова хора биха умрели, ако атентатите на 11 септември 2001 г. се повторят 67 дни подред.

Само пет страни - Перу, Боливия, Чили, Испания и Бразилия, - имат повече смъртни случаи от коронавируса на глава от населението.

При това броят на починалите в САЩ продължава да нараства, в момента със средно близо 770 на денонощие. При тези темпове смъртните случаи в страната ще се удвоят до края на годината, с повторното отварянето на училищата и колежите и застудяването на времето.

Малко вероятно е да има готова ефективна ваксина срещу коронавируса преди догодина.
По-малко от 5 процента от населението на Земята живее в САЩ, но на страната се пада дял от над една пета от смъртните случаи.

В световен мащаб, регистрираните заразени с коронавируса са повече от 31,3 милиона. От тях около 965 хиляди са починали, а над 21,5 милиона са оздравели, отбелязва ТАСС.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

Последни новини