Бийтълсите предвиждали бляскаво бъдеще на формация „Траяна“

  Чака ги голямо бъдеще по целия свят. Така част от Бийтълсите определят работата на вокална група „Траяна“, когато чуват техни записи.

  За това разказа в първия ден на 24-ото издание на Хасково Джаз Таня Доганова-Христова, която беше гост на откриването на фестивала снощи в двора на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Тя е създател на филмът „Траяна“, отразяващ пресътворяването на българската народна звучност със средствата на модерното изпълнение на акапелната формация „Траяна“.

  Съставът е създаден в Стара Загора през 1985 г. от дългогодишния концертмайстор на Операта в града Кирил Тодоров. А една от вокалистките в нея -Надя Тончева откри фестивала в Хасково снощи заедно с музикантите: Димитър Русев, Любомир Толумбаджиев, Митя Йорданов, Пламен Солаков, Петър Ганев и колежката си вокалистка Мария Арнаудова.

  „Снимах в Стара Загора филм и случайно попадах на няколко песни на формация „Траяна“. Това, което чух беше изумително! Те бяха вълшебни. Казах: стоп на снимките! От утре правим снимки на състава. Още през нощта написах сценария за филма. Пътувала съм толкова много в нашата страна, че не беше проблем да набележа бързо къде ще снимаме. Филмът ...това е стара история, която започва от първото поселение на българите по нашите земи и разказва за техните хора, постепенно стига с този израз, с който Кирил Тодоров-един изключително талантлив музикант, познавайки добре българската мелодика и българската вокална песен, е направил нещо изумително-тази „Траяна“, на която Надя Тончева е сред изпълнителите. На тяхното изкуство аз се поклоних и затова реших, че трябва веднага да направя филм. А този филм донесе много международни награди и ги показа в много страни по света. Гордея се с тях, защото те са вълшебници! А когато ги чуха част от Бийтълсите, с които имах контакти, те ми казаха за „Траяна“: Трябва да обикалят света, чака ги голямо бъдеще! Но по това време те нямаше как да излязат извън страната. Бяха трудни години. В онези години не просто ни наказваха за тази музика...не искам да си спомням дори...Александър Владигеров, Митко Симеонов, Гого Черкин, Милчо Левиев... Тази вечер толкова много ми напомни за онези години. Защото ние бяхме толкова жадни да чуваме и тази музика, но на нас ни беше строго забранено и трябваше да отговаряме в съдебните зали каква е тя. Аз толкова бях щастлива тази вечер, че на няколко пъти сълзите ми потекоха от възторг.“, сподели с много вълнение преди прожекцията на филма и след изпълненията на музикантите снощи Таня Доганова. Освен кинорежисьор-документалист, та е цигуларка, диригент, създател и дългогодишен главен художествен ръководител на камерния хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел Ангелогласният“.

  А на откриването създателят на Хасково джаз Димитър Русев -Мутата пожела и на останалите си колеги в страната да успеят да осъществят своите проекти, въпреки строгите мерки и трудностите заради здравната криза. Той припомни, че 24-ото издание на фестивала в за джаз музика в Хасково е посветено на виртуозния Милчо Левиев.

  До края на фестивала в събота в галерия „Атанас Шаренков“ остава на вниманието на публиката и изложбата „Големите майстори на полския плакат“, която е част от съпътстващата програма на Хасково джаз със съдействието на Полския институт в София.

  Макар и трудното време заради здравната криза и тази година хасковският фестивал ще е с международно участие. Снощи в Хасково пристигнаха австрийските музиканти Доминик Фус-тромпет и флюгелхорн и Йорг Лайхтфрид-пиано. Те участват във фестивалната програма тази вечер. Началото й е от 18 часа в театъра. След австрийците на сцената се качва Васил Петров в компанията на страхотните музиканти Христо Минчев, Йордан Тоновски и Кристиян Желев.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   То
   Токмаков
   7 -2
   12:32, 24 сеп 2020
   И на мен Кройф ми предричаше бляскава кариера.

  Хороскоп за 22.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
  22 окт 2020
  Последни новини