Експерт по водите: Умишлено се създават водни кризи

Умишлено се създават водни кризи. Това стана ясно от думите на дългогодишния експерт по управление на водите в Министерството на околната среда Асен Личев пред БНР.

"Населението на България е намаляло с 30%, промишлеността на България е намаляла с 90%. Водата намаляла ли е с 30% или с 90%, природната? Не е намаляла. Просто лошото управление на водите и неспазването на приоритетите на Закона за водите водят до умишлено създаване на водни кризи. Например такава беше във ВиК - Перник. Изхарчиха се 40-50 милиона, всичко приключи, виновни няма", каза хидроекспертът.

Той прогнозира, че предстои водна криза за язовирите "Ястребино", "Тича", "Камчия". "Кой направи нещо, за да се намалят тези загуби, които са 60% средно за държавата", запита Личев. Според него т.нар. водна мафия поддържа умишлено мита за намаляващите водни количества.

Още от 2000-та година в Закона за водите са били фиксирани стойности за поетапно намаляване на загубите на вода, припомня Асен Личев. Според него лобисти са се намесили в отмяната на тези разпоредби. Така от разрешителните (за отдаване на концесия) е отпаднало законово регламентираното поетапно намаляване на водните загуби.

"Постепенно всички загърбиха общите загуби във водопреносните мрежи, понеже те са много сложна материя. Там са включени и много кражби. ВиК-то само по себе си е една черна кутия. Не се мери водата, която влиза на входа на системата. Не се мери водата, която излиза на изхода на системата", обясни механизма на измама експертът.

По думите му това, което става вътре, става само с отчета на т.нар. фактурирани водни количества, което еднолично го прави дружеството, тоест моливът, каза Личев.

Той изтъкна, че в цената на водната услуга, която плащат хората от Шумен и Добрич, е включена и цената на тока. Аако дружествата не са се издължили на енергийния доставчик, то те на практика са откраднали тия пари, коментира той по повод поемането на дългове на двете дружества от държавния холдинг.

"Започва да ми прилича като на създадени държавни търговски дружества, които са всъщност едни КТБ-та. Те така са създадени, че да не бъдат подложени на банков надзор. Говоря за БЕХ, говоря за държавното предприятие по ремонт на язовирите...", каза хидроекспертът. По думите му и трите дружества се явяват кредитни институции на някакви задкулисни играчи.

Непростимо е да се погасяват задължения на дружества, категоричен е Асен Личев. "Единствената връзка, която правя, е корупционната", допълни той.

На въпрос превръща ли се ВиК холдингът в кредитна институция, вместо да инвестира, експертът заяви, че "това е противозаконно" и "този въпрос трябва да се отнесе по-скоро към главния прокурор".

В държавния ВиК холдинг разполагат с 1 милиард лева, но досега няма никаква информация, че един лев, инвестиран от тези три дружества, е донесъл принадена стойност за суверена или за БВП, подчерта Асен Личев.

"Всичките тези пари се използват по един списък, бих казал. Само със съгласието и намигването на гранда, се раздават грантове от всичките тия три търговски дружества КТБ-та", обясни експертът, чиято оценка е потърсил и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, когато е било обявено създаването на ВиК холдинга.

"И аз поисках от него три неща - конкретни цели за инвестициите, критерии за ефективност на инвестициите и гарантиране за неполитическа намеса в политиката на държавния ВиК холдинг. Той не можа да ми гарантира нито едно от трите и аз се отказах", обясни хидроинженерът.

"През януари бе създадена и главата на тоя холдинг с хора от т.нар. ВиК мафия, обаче той остана без мозък. Виждаме, че той се използва предизборно с политически цели", допълни експертът по управление на водите.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    само незнам защо по- голямата част от българите не ги виждат
    • Въ
      въпрос на генетика
      4 -3
      17:59, 2 окт 2020
      Защото ги устройва да живеят в кенефа.
    • Аа
      аааа
      2 -1
      05:39, 3 окт 2020
      стигнахме до истината. като го мачкаш му е убаво. що е то ? Има два отговора - мазохист и българин
Последни новини