За пръв път в историята две жени ще си поделят Нобеловата награда по химия

Нобеловата награда по химия за 2020 г. е за "пренаписването на кода на живота", обяви Шведската академия. Тя ще се подели между две жени - французойката Емануел Шарпентие и американката Дженифер Даудна, за развиването на метод за редакция на гените.

Даудна преподава в Калифорнийския университет, Бъркли. Шарпентие - в Института "Макс Планк".

Тяхно откритие са т.нар. "генетични ножици" CRISPR/Cas9, с чиято помощ ДНК-то на животни, растения и микроорганизми може да се променя изключително прецизно.

"Тази технология имаше революционно влияние върху науката, допринася за развитието на нови терапии срещу рак и може да сбъдне мечтите за изличаване на наследствените болести".

За пръв път в историята две жени ще си поделят Нобеловата награда по химия

Откритието на "ножиците" е започнало при изследванията на Шарпентие на бактерията Streptococcus pyogenes.

В нея тя открива неизвестна преди молекула, tractRNA, която е част от имунната система на бактерията - CRISPR/Cas.

Тя "обезоръжава" вирусите, разцепвайки тяхното ДНК.Шарпентие публикува откритието си през 2011 г. и се свързва с Дудна - опитна биохимичка, добре запозната с РНК.

Двете заедно успяват да пресъздадат генетични ножици на бактерията и да опростят молекулярните им компоненти.

В естествения си вид те разпознават ДНК-то на вирусите, но Шарпентие и Дудна променят възможността за контрол така, че с тях да може да се пререже всякакво ДНК.

Това се случва през 2012 г. и оттогава насам употребата му е огромна, посочват от Нобеловия комитет. Изследователи са успели да създадат с него растения, които издържат на мухъл, вредители и суша. В медицината се изпробват нови терапии за рак. "Тези генетични ножици въведоха науките в нова епоха", смятат от Академията.

Наградите за 2020 г. досега

Нобеловата награда по физиология и медицина отиде при Харви Дж. Олтър, Майкъл Хотън и Чарлс М. Райс за откриването на вируса на хепатит C.

Наградата по физика за 2020 г. отиде при Роджър Пенроуз от Оксфордския университет (половината) и Райнхард Генцел от Института "Макс Планк" и Калифорнийския университет, Бъркли и Андреа Гец от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (които ще си поделят другата половина).

Лауреатите тази година ще получат по-големи парични премии. За всяка награда са предвидени 10 милиона крони (1.1 милиона долара), в сравнение с 9 милиона крони предишните години. Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм. Ограничен брой гости ще бъдат поканени на церемонията на награждаване на Нобеловия лауреат за мир в Осло, макар че още не е ясно дали самият награден ще присъства.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини