Новата мисия до Луната няма да е като никоя друга

От три години NASA е в процес на усилена подготовка за новата си мисия до Луната, която носи името Artemis. Нейната цел е "първата жена и следващият мъж" да кацнат на Южния полюс на Луната през 2024 г. с новaта ракета Space Launch System.

Космическата агенция смята, че това ще бъда първата стъпка към нова ера на човешкото познание за Космоса. А докато тази крачка бъде направена, те ни информират за всяка друга, по-малка, която се прави по време на подготовката в Johnson Space Centre в Хюстън.

В момента в центъра се извършват първите тестове на новите костюми, с които астронавтите ще отпътуват към заветната цел. Пробите са под вода, като се тренират обичани действия, които често ще се извършват на повърхността на естествения спътник на Земята - като да взимат проби или да забиват американския флаг.

За първата подобна мисия след Аполо, космическата агенция създаде нови, по-леки костюми, позволяващи по-голяма свобода на движението, въпреки че са съставени от 16 слоя.

Те са изцяло прахоустойчиви, издържат на екстремно ниски и високи температури и предпазват от въглероден диоксид и други токсични газове. Всеки костюм е създаден специално за астронавта, който ще го носи, предава Daily Mail.

Докато ни държи в течение с процеса на подготовка за мисията, NASA ни пита какво бихме взели със себе си на Луната. За целта е създаден и специален хаштаг - #NASAMoonKit, а уловката е, че вещите трябва да се побират в чанта с размери 12.7х5х20.3 см. Такива са ограниченията за личния багаж и на астронавтите в Международната космическа станция.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини