Временно спряха изпитания на лечение с антитела и ваксина срещу COVID-19

Независими наблюдатели спряха включването в проучване, тестващо за COVID-19 антивирусното лекарство ремдесивир плюс експериментална терапия с антитела, разработена от Eli Lilly, подобно на лечението, което наскоро получи президентът Доналд Тръмп.

Eli Lilly потвърди във вторник, че проучването е спряно "поради извънредна предпазливост" и каза, че безопасността е негова основна грижа. Компанията не съобщава повече за това, което е довело до тази стъпка.

Американският национален институт по алергии и инфекциозни болести, който спонсорира проучването, не е пожелал да коментира веднага, пише MedicalXpress.

Антителата са протеини, които тялото произвежда, когато възникне инфекция. Те се свързват с вируса и помагат за неговото елиминиране. Експерименталните лекарства са концентрирани версии на едно или две специфични антитела, които работят най-добре срещу коронавируса при лабораторни и животински тестове.

Това проучване тества едно антитяло, което Eli Lilly разработва с канадската компания AbCellera. Тръмп получи експериментално комбинирано лекарство с две антитела от Regeneron Pharmaceuticals Inc.

Eli Lilly и Regeneron поискаха от Американската администрация по храните и лекарствата да издаде разрешение за спешна употреба на техните лекарства за COVID-19, докато проучванията в късен етап продължават.

Поставеното на пауза проучване, наречено ACTIV-3, започна през август и има за цел да включи 10 000 хоспитализирани пациенти с COVID-19 в САЩ, Дания и Сингапур. На всички се дава ремдесивир, който е разрешен в САЩ като спешно лечение на COVID-19, плюс или антитялото на Eli Lilly, или плацебо.

Основните цели са намаляване на нуждата от допълнителен кислород и по-бързо възстановяване. Смъртните случаи, облекчаването на симптомите и други показатели също се проследяват.

Подобни паузи не са необичайни при продължителни клинични проучвания. За разлика от задържането на проучването, наложено от държавните регулатори, паузата се инициира от спонсора на изпитанието на лекарството и често то може да бъде подновено бързо.

Изчакването в проучването на Eli Lilly идва ден след временното спиране на записването в проучване за ваксина срещу коронавирус. Ръководителите на Johnson & Johnson заявиха във вторник, че ще минат няколко дни, преди да узнаят повече за необяснима болест при един участник. Johnson & Johnson не разкрива естеството на заболяването.

"Може да няма нищо общо с ваксината", каза Матай Мамен, ръководител на научноизследователската и развойна дейност в Janssen, която разработва лекарствата на Johnson & Johnson.

Мамен заяви, че компанията все още не знае дали болният участник е получил експерименталната ваксина или плацебо. Той казва, че Johnson & Johnson са предоставили информация за случая на независимия мониторингов съвет, който наблюдава безопасността на пациентите в проучването, както изисква протоколът за изследване. Той ще препоръча следващи стъпки.

Изследването на ваксината с една доза ще включва до 60 000 души от множество страни. Компанията очаква да завърши записването на участници в проучването след два или три месеца.

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Сл
  След
  0 0
  18:18, 16 окт 2020
  като осветлиха името на главния изследовател у нас никой няма да се включи.

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини