Риби създават мистериозни „житни кръгове“ близо до Австралия (видео)

Японските токсични риби балон са известни с това, че създават сложни, пръстеновидни форми в пясъка. Сега, на 5500 километра в Австралия, учените откриват още десетки от тези творения.

Докато провежда проучване на морския живот на северния шелф на Австралия близо до подводната газова инфраструктура с автоматизиран подводен апарат, морският еколог Тод Бонд (Todd Bond) забелязва поразителна картина на морското дъно, на дълбочина повече от 100 метра.

„Веднага разбрах какво е“, разказва Бонд от Университета на Западна Австралия в Пърт. Бонд и колегите му продължават проучването, като в крайна сметка откриват още близо две дузини.

Досега такива подводни „житни кръгове“ са откривани само край бреговете на Япония. За първи път забелязани през 90-те години, нужни са били две десетилетия, за да се разгадае мистерията какво ги е създало.

През 2011 г. учените откриват скулпторите - миниатюрните самци на новия тогава вид Torquigener albomaculosus от рибите балон. Кръговете са гнезда, старателно изорани в продължение на дни и украсени с черупки, за да примамят женските да снесат яйцата си в центъра.

Автоматизираният подводен апарат HAUV (hovering autonomous underwater vehicle), разположен покрай подводната инфраструктура за природен газ край бреговете на Австралия през септември 2018 г., засне кадри на нещо изненадващо: изпъкнал пръстен, издълбан в пясъка. В крайна сметка изследователите откриват още близо две дузини от тези кръгове, подобни на сложните гнезда, изработени от мъжките риби балон край Япония, което ги прави първата такава находка извън Япония. Въпреки че не е известно какви видове са създали австралийските пръстени, е била забелязана неидентифицирана риба балон, която бяга от мястото на един от кръговете.

Въпреки че няма видео потвърждение, че риби балон изграждат гнездата в Австралия, структурите им са почти идентични с тези в Япония, дори имат близък брой хребети, съобщават Бонд и колегите му в Journal of Fish Biology от ноември 2020 г. И когато колега разполага подводна видеосистема в района, има късмет, попада почти директно на върха на кръг и заснема кадри от малка риба балон, която бяга от мястото.

Австралийските кръгове са в много по-дълбоки води от японските - 130 метра и по-дълбоко в сравнение с около 30-те метра дълбочина в Япония. Австралийските риби балон, известни в района, обитават обикновено по-плитки води, което поражда въпроси относно идентичността на видовете, които са строителите на тези форми.

Бонд коментира, че изображенията на вероятния виновник са твърде лоши, за да се направи окончателна идентификация. Кръговете биха могли да са направени от същия вид, който изгражда гнездата край Япония, риба балон на бели петна (Torquigener albomaculosus) или виновникът може да е различен, местен вид - вероятно  напълно нов за науката.

„Изненадващо е да открием кръговете ... на дълбочина, където няма много светлина“, разказва Елизабет Форсгрен (Elisabet Forsgren), поведенчески еколог от Норвежкия институт за изследване на природата в Трондхайм. Ако гнездата са предназначени да служат за визуален сигнал за привличане на женски, не е лесно да се видят в толкова тъмно място.

Бонд коментира, че откритието повдига още въпроси, които в крайна сметка могат да ни помогнат да разберем еволюцията на рибата балон, група, която вече е известна с ексцентричността си. Те не само са сред най-токсичните гръбначни животни на Земята, но и напълно са загубили ребрата и тазовите си кости, за да освободят място, когато „подуват” с вода.

Остава въпросът: Ако австралийските кръгове са направени от различен вид от японските, как двете риби са развили независимо "художествените" си умения?

„Донякъде е потискащо да осъзнаем, че има толкова много неща, които не знаем“, отбелязва Бонд. „Също така е малко страшно. Това е отражение на, очевидно, ключова част от размножителния процес на може би нов вид, но ние просто не знаем нищо за това. Дори не знаехме, че съществуват".

Справка: T. Bond et al. Mystery pufferfish create elaborate circular nests at mesophotic depths in Australia. Journal of Fish Biology. Vol. 97, November 2020. doi: doi.org/10.1111/jfb.14506.

Източник: Pufferfish may be carving mysterious ‘crop circles’ near Australia, Science News

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини