Фрагмент с гладиаторски битки и рядка монета от IV век открити в Никополис ад Иструм

Фрагмент от мерителна маса с релефни сцени на гладиаторски битки от първата половина на трети век е открита при тазгодишните археологически разкопки в Никополис ад Иструм, съобщи пред журналисти ръководителят на експедицията д-р Иван Църов.

Той подчерта, че находката е ценна, защото преди две години отново на този терен е открит друг елемент от съответната маса. Двата елемента са част от един и същ обект, който скоро ще бъде възстановен в лабораторията на музея във Велико Търново от реставратора Руен Хаджиниколов.

Тази находка е доказателство за един процес, който се е случил през трети век, когато паметници от езическия период на Римската империя са били разбивани след като Християнството се е наложило като официална религия, посочи Църов.

Над 70 антични монети с датировка от четвърти век, са открити при разкопките в античния град през този сезон. Сред тях е рядко срещана бронзова монета, с тежина около 16 грама. Тя е вид медальон и се е връчвала като плакет за награда на заслужили граждани. На нея е изобразен профилът на императора.

От 40 години това е втората подобна голяма монета, открита при проучването в този район, подчерта Църов.

Разкопките през тази година са обхванали 300 квадратни метра от югозападния ъгъл на форумния комплекс на римския град, от 31 август до 2 октомври, със средства, отпуснати от Министерството на културата. Археолозите се надяват през следващия археологически сезон да се изясни цялостната стратиграфия на площада в античния град.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини