Профилактика и лечение на COVID-19 с хидроксихлорохин – опитът на Българския Кардиологичен Институт (БКИ)

По време на COVID-19 пандемията, осигуряването на адекватна здравна грижа за населението е от фундаментално значение за поддържане на ниски заболеваемост и смъртност. Гарантирането на качествени здравни грижи, от своя страна, е в ръцете на здравните работници, които трябва да се чувстват в безопасност и добре защитени, включително чрез надеждна профилактика. От всички професионални съсловия и обществени групи, здравните работници са тези, които са най-тежко засегнати от коронавирусната инфекция – от всички заразени българи, до този момент 1483 са лекари и медицински персонал.

От обявяването на пандемията през март 2020 година, много от нашите служители (в структурите на БКИ работят 1200 здравни работници) се оказаха контактни на пациенти или колеги с доказана COVID-19 инфекция. На повече от 200 от контактните предложихме да приемат HCQ (MoriVid) с оглед профилактика на коронавирусна инфекция по схема 200 mg (една таблетка) дневно за 14 дни. От тази възможност се възползваха 75% и нито един от тях не разви симптоми на заболяването. За съжаление, от останалите 48 здравни служители, които не приемаха хидроксихлорохин, трима развиха симптоми на болестта и в последствие дадоха положителен PCR тест за COVID-19.

С началото на есенните месеци и увеличаване на броя на случаите на коронавирусна инфекция в България, БКИ инициира нова стратегия за профилактика на нашите служители. Тя включва едномесечен прием на HCQ (MoriVid), последван от период от един месец без терапия, след което цикълът се повтаря. Планираме този вариант на профилактика с редуване на месечни периоди със и без прием на HCQ да продължи през есенните, зимните и пролетните месеци.

От началото на пандемията 38 от служителите на БКИ дадоха положителни PCR тестове за COVID-19. От тях около половината бяха със симптоми. На тези пациенти предложихме терапия с антибиотика азитромицин 500 mg x 1; HCQ (MoriVid) 3 x 200 mg и цинк до 50 mg на ден за период от 14 дни. 33 от тях приемаха такава терапия за две седмици, като симптомите отшумяваха обикновено между втория и четвъртия ден. На 14-тия ден при всички тях контролният PCR тест беше отрицателен. Останалите петима души прилагаха алтернативни схеми на лечение, нито една от които не съдържаше HCQ. Трима от тях все още бяха с положителен PCR тест в края на втората седмица. Всички 38 служители са започнали лечението в домашни условия. Никой от групата, приемаща HCQ, не е хоспитализиран. Двама служители от групата без HCQ са преминали интензивно болнично лечение. 

Нашето заключение: Механизмите, чрез които хидроксихлорохин противодейства на процесите на вирусното навлизане в клетките, репликация и разпространение, са множествени и определят ролята на медикамента като профилактично и лечебно средство срещу инфекция с COVID-19. Българският опит ни дава основание да твърдим, че HCQ може да осигури защита срещу инфектиране с новия коронавирус, както и да помогне за успешното излекуване на вече настъпила инфекция с COVID-19, само ако се прилага веднага след наличието на положителен PCR тест.

Автори: Доцент д-р Яна Симова, доцент д-р Николай Димитров, професор д-р Пламен Божинов (МБАЛ „Сърце и Мозък", Плевен, Български кардиологичен институт)

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бк
    БКИ
    1 0
    18:21, 16 окт 2020
    е филиал на "Чайка фарма",която пък пакетира въпросния Моривир.Явен конфликт на интереси.
  • 2
    Пр
    Преминаващ
    0 0
    12:16, 17 ное 2020
    Има ли го в аптеките
  • 3
    Бр
    Браво откриха колелото
    0 0
    06:40, 27 окт 2021
    Браво откриха колелото
Последни новини