Шумното мълчание на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев получи много и ключови въпроси на изслушване в правната комисия на парламента, но успя да им отговори основно с познати тези и твърдения, както и да избегне отговори по същество на някои от най-важните от тях. Като за това или се оправдаваше, че не е искал разрешения от наблюдаващите прокурори, или иронизираше или обясняваше, че не иска да влиза в политически обсъждания. Други отговори все пак помогнаха да се изясни какъв е статутът на някои разследвания.

В продължение на над 3 часа Гешев представя доклада за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца на годината в сряда (14 октомври), а депутатите питаха за всички последни скандали и разследвания на държавното обвинение (най-активни бяха тези от БСП). 

Бяха задавни въпроси за снимките и видеозаписите от спалнята на премиера Бойко Борисов, къщата в Барселона, за "Апартаментгейт", съвместната проверка на приватизацията, делото КТБ, проверките с къщите за гости, проверката за апартамента на бившия финансов министър Владислав Горанов, зрелищния арест на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и влизането на разследващи екипи в президентството, случаите на полицейско насилие по време на протестите.

Бяха поставени и въпросите за недосегаемостта на главния прокурор, публичното разпространение на доказателства по висящи дела и има ли добри и лоши олигарси и всички ли разследва прокуратурата.

Отговорите на главния прокурор на тези въпроси не са намерили място в доклада му, а днес звучаха почти еднотипно - Гешев не е знаел, че ще бъде питан за конкретни дела и не е поискал разрешение от наблюдаващия прокурор да разгласява данни по казуси, от уважение към Конституционния съд се съобразява с негово решение, според което не бил длъжен да дава отчет пред депутатите по конкретни казуси, прокуратурата разследва всичко и всички, за които има доказателства - независимо дали са олигарси, политици или обикновени хора. Отговорите на Гешев не са нови и са чувани многократно по различни поводи и в различни негови изказвания през последните месеци.

Депутатите от БСП останаха недоволни от получените обяснения и обявиха, че не подкрепят доклада като 7 души гласуваха "против", но в крайна сметка отчетът бе приет с мнозинство и 14 гласа "за". Предстои той да бъде внесен и обсъден и в пленарна зала. Изслушването на Гешев стана при засилени мерки за сигурност и засилено полицейско присъствие около сградата на парламента, както и на фона на протест под прозорците на бившия партиен дом.

"Да ми остане и само това, че телефонните измами приключиха, ще оставя добър спомен. Аз съм щастлив", каза някъде към края на изслушването Гешев.

Докладът: Телефонните измами изчезнали, вече никой не гори опасни отпадъци

Отчетът на Гешев събира на 63 страници с графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури и бе внесен в парламента в края на миналата седмица.

Пред правната комисия главният прокурор (който често прехвърляше и разлистваше няколко папки пред себе си) се похвали в сряда с изключително добри резултати в борбата с битовата престъпност. Подчерта, че на 95% телефонните измами са изчезнали. Спомена за проверките на няколко ТЕЦ-а в страната и обяви, че горенето на опасни отпадъци вече не съществува като проблем, заради масовите проверки на прокуратурата и разследващите органи.

Той отчете и спад на кражбите с 20% и каза, че текат мащабни проверки за разпространение на наркотици край училищата. Гешев използва случая да каже, че има ръст в броя на случаите на пияни и дрогирани шофьори и припомни предложението си след катастрофата и смъртта на журналиста Милен Цветков да бъдат увеличени санкциите за такива престъпления.

Банкноти с лика на Борисов полетяха към Гешев

По време на изслушването мъж от публиката реши да замери главния прокурор с пачка фалшиви банкноти от по 500 евро с лика на премиера Бойко Борисов. Банкнотите станаха емблематични от протестите срещу правителството с искане за оставката както на кабинета на Борисов, така и на главния прокурор и добиха популярност след снимките от спалнята на премиера Борисов, на които се виждат банкноти, златни кюлчета и пистолет на нощното шкафче. Младежът първо стоеше и беше разперил банкнотите така, че се виждаха в кадарите, излъчвани от изслушването.

Гешев спря за момент изказването си и каза, че е разбрал, че "някакъв господин размахва някакви евро" зад него като го призова да ги остави на масата, "за да не се измори да хване мускулна треска". След заявеното, мъжът стана и хвърли банкнотите, а охранителите го изведоха незабавно докато призоваваше Гешев да отговори на въпросите за КТБ и да каже къде са изчезнали милионите от банката.

Главният прокурор първо реагира на парите с репликата "нямам нужда, получавам достатъчно висока заплата" като добави, че протестиращият явно е много богат. После каза, че случилото се било забавно, изрази надежда, че обективните журналисти ще го отразят обективно и добави, че не разчитал на другите журналисти, които "обичали" прокуратурата и заговори за родоотстъпници и пример с Петко Каравелов.

Малко по-късно по време на изслушването случаят с хвърлените пачки предизвика и депутата от БСП Крум Зарков да попита защо Гешев се е отказал от НСО и ползва охрана от Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Гешев каза, че няма доверие, че службата може да го пази, след като е получавал заплахи и то не за това да бъде замерян с яйца.

"Основното е доверието. Аз нямам доверие на НСО, въпреки че брат ми работи там", обясни той.

БСП с въпроси за всички скандали и акции, които липсват в доклада

Въпроси задаваха депутати от БСП, Обединени патриоти, "Атака" и ГЕРБ. По последните скандални случаи най-активни бяха Крум Зарков и Явор Божанков от левицата, които поискаха отчет на Гешев за проточилата се две години проверка за Владислав Горанов, който живее в апартамент на кръстника си. Гешев отговори, че не се е интересувал, а проверката била в спецпрокуратурата. Обясни и че ако е знаел, че ще го питат по конкретни дела, можело да поиска от наблюдаващия прокурор информация и разрешение да я оповести публично.

В отговор на въпрос главният прокурор каза, че премиерът Борисов е давал обяснения 3 пъти и нямало проблем да дава обяснения и още 20 пъти, ако се наложи. Разследванията, свързани с премиера, са три и се водят в различни прокуратури - за записите с гласа на Бойко Борисов с нецензурни коментари, снимките от спалнята на премиера и разследването в Испания за пране на пари за имота в Барселона. На свой ред Гешев попита защо никой не задава въпроси докъде е стигнало разследването, което се води в Испания, а се пита българската прокуратура.

На въпрос докъде е стигнало разследването по скандала, станал известен като "Апартаментгейт", който доведе до серия от оставки на политици, Гешев каза, че във ВКП тече анализ за това как са се произнасяли всички първоинстанционни прокуратури по случаите. Добави и че била назначена и ревизия на НАП, но не знаел докъде е стигнала тя. До момента нито една институция не откри нарушения, включително и Антикорупционната комисия прие, че няма конфликт на интереси. Изключение имаше само с бившия шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, за когото се установи, че има незаконни постройки на терасата си. Той трябваше да ги събори доброволно малко преди да бъде изпратен като генерален консул във Валенсия след решение на правителството.

Явор Божанков поиска да знае колко случая на полицейско насилие по време на протестите се разследват. Гешев даде статистика за броя на досъдебните производства, които прокуратурата е започнала да води за хулиганство, неспазване на полицейско разпореждане и носене на незаконно оръжие от страна на протестиращите. След това благодари на полицията за добре свършената работа по време на пандемията, обобщи, че "никоя полиция в Европа няма да изтърпи толкова бой" и препоръча хората да видят какво е полицейско насилие във Франция и Германия като напомни за "жълтите жилетки". Обобщи и че по принцип не оправдава полицейското насилие, а на финала каза, че имало 8 преписки срещу полицаи.

Гешев беше попитан и за зрелищните и публични арести като този на бившия министър Нено Димов, както и за влизането на прокуратурата в президентството. Крум Зарков пита кой е информирал журналистите за предстоящата акция в Министерството на околната среда и водите, а главният прокурор започна обяснението с това, че имало журналистически стандарти за защита на източниците и добави: "Определено не съм аз. Нали не ви приличам на пиар?". После каза, че Нено Димов не е бил арестуван, а е съдействал доброволно и иронично коментира, че прокуратурата нямала практика да предупреждава обвиняеми, че ги чака на домашния им адрес.

За случая, известен като "Осемте джуджета", Гешев отговори, че са образувани две проверки, но не даде детайли по тях.

Всички олигарси ли разследва прокуратурата или има добри и лоши

По големите въпроси за това недосегаем ли е главният прокурор, кой може да го разследва, защо прокуратурата публикува доказателства по висящи дела и прокуратурата всички олигарси ли разследва или има добри и лоши олигарси, Гешев отговори с вече познати тези.

"Често в изказванията си служите с квалификации. Кои са олигарсите в България? Срещу всички ли прокуратурата повдига обвинения или има и добри, и лоши?", попита Крум Зарков, след като Гешев няколко пъти спомена Цветан Василев и Васил Божков и твърдението, че прокуратурата може да разследва всички, без значение как се казват и какви постове заемат.

"Терминът олигарх е житейски, може би журналистически. Няма да го ползвам", каза главният прокурор. После обясни, че "независимо от пропагандата, специализираното правосъдие е добра европейска практика" и без спецпрокуратура и спецсъд нямало да има разследвания срещу хора, които се смятат за недосегаеми.

"Разбирам, че е неприятно да се криеш в Дубай, Сърбия или да си в ареста", коментира още Гешев, отново препращайки към случаите на Цветан Василев и Васил Божков като обяви, че няма притеснения да повдига обвинения на всички олигарси, ако има данни и доказателства, че са извършили престъпления.

Гешев оцени колекцията на Божков на 1 млрд. евро

и я обяви за собственост на българския народ. Той не беше питан конкретно за колекцията, но стигна до този коментар в отговор на въпрос за искането на оставката му. Главният прокурор на няколко пъти споменаваше Божков и коментира колекцията и по друг повод, като обясни, че ако прокурорът е харесван - не си е свършил работата и че избягалият в Дубай бизнесмен не иска да се знае, че само много малка част от предметите в колекцията му са регистрари.

Най-активни по време на изслушването бяха депутатите от БСП Крум Зарков и Явор Божанков. На финала с въпрос се включи и Анна Александрова от ГЕРБ, която зададе въпрос за битовата престъпност и незаконното производство на цигари.© Юлия Лазарова
Най-активни по време на изслушването бяха депутатите от БСП Крум Зарков и Явор Божанков. На финала с въпрос се включи и Анна Александрова от ГЕРБ, която зададе въпрос за битовата престъпност и незаконното производство на цигари.

"Аз си мечтая да е като в Америка - за всяко едно престъпление да се определя наказание и да се сумира. Независимо от пропагандата, специализираното правосъдие е добра европейска практика. Без него никога нямаше да се случат тези разследвания срещу хора, смятащи, че са над закона", обобщи главният прокурор.

Отново в отговор на въпроса за разпространяването на доказателства по висящи дела Гешев каза, че до преди години по медиите са се изявявали само обвиняеми, подсъдими и адвокати, но никой не е питал защо те коментират висящи досъдебни производства. После повтори и становището си, че доказателства се предоставят, тъй като всички европейски институции препоръчвали прозрачност на държавното обвинение. Всичко е законно и е с разрешение на наблюдаващия прокурор, увери за пореден път Гешев.

Той нарече пропаганда твърдението, че на практика главният прокурор е недосегаем, тъй като няма да се намери прокурор, който да посмее да го разследва. По думите му, нямало опасност да извърши престъпление по служба, тъй като е административен ръководител на прокуратурата. После попита депутатите в залата дали нямат съмнения, че ще убие някого и направи сравнение между прокуратурата и депутатите - "Това означава, че 1500 прокурори нямат смелост или имат някакъв друг проблем, ментален. Все едно да няма нито един депутат, който да е на различно мнение".

По време на изказването си Гешев няколко пъти заяви, че "явно сме в предизборна кампания, но прокуратурата няма да участва в нея". На излизане от залата той не пожела да отговаря и на въпросите на журналисти, заради близо 3-часовото изслушване в комисията.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Bu
    Bulgaristan
    5 -2
    10:35, 15 окт 2020
    Смешник и половина.
  • 2
    Ка
    КАПИТАН СМЪРТ
    0 -1
    21:10, 15 окт 2020
    И на теория и на практика е недосегаем :)
Последни новини