Гигантска костенурка изхвърлена на австралийския бряг

Гигантска кожена костенурка с тегло половин тон е била изхвърлена на брега в Мармейд Бийч, Австралия, съобщава Daily Mail.

Мъжката костенурка е дълга 2,5 метра, на предполагаема възраст 30 до 50 години. Тя е от най-големия вид костенурки в света. Океанологът Сиобхан Хулихан от Sea World подозира, че това е същата костенурка, която беше уловена в мрежи за акули преди няколко дни. Експертът казва, че представителите на този вид рядко са изхвърлени на брега, тъй като живеят на големи дълбочини.

"Това се случва за първи път от 16 години насам"“, каза Хулиан. - За последен, такава костенурка е видяна с яйца в Австралия, беше през 1996 година. Те ловуват медузи, тъй като това е основната им храна. Мисля, че затова тя се е озовала тук. "

Изследователят е прегледал костенурката за наранявания и е открил само малка рана на лявата перка. Костенурката е изпратено за аутопсия, за да се установи точната причина за смъртта.

Морският биолог Холи Ричмънд публикува снимки на мъртвата костенурка в профила си в Instagram. "Близо до мен се намира най-голямата морска костенурка в света, кожената костенурка. Винаги съм искала да опозная този вид, но не на такава цена", написа тя.

Кожените костенурки са изключително редки, видът е включен в Червената книга и е на ръба на изчезването. Най-големият измерен екземпляр е имал обща дължина на тялото 2,6 метра и маса 916 килограма. Срещат се в Тихия, Индийския и Атлантическия океан.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини