Кметът поздрави кърджалийци за празника на града,отчете 38 млн.лв привлечени евросредства за година

             

                                                                  Днес кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис поздрави кърджалийци с настъпващия празник на града.Той направи отчет за изминалата една година.Очерта приоритетите и посочи,че за изтеклия период Община Кърджали е привлякла евросредста от 38 млн.лв.Градоначалникът направи обръщението си по време на празнична сесия на местния парламент,която заради противоепидимичните мерки се провежда онлайн.

Ето и отчетът на градоначалникът:

уважаемиГОСПОДИН

председател на общинскиЯ съвет,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

СКЪПИ  СЪГРАЖДАНИ,

Позволете ми от  името на ръководството наобщина Кърджали да Ви поздравя с  Деня на Кърджали - 21 октомври. Утреще честваме 108години от Освобождението на Кърджали.21 октомври е денят на нашето преклонение пред героизма и саможертвата, но и денят на нашата равносметка.

В навечерието на този празничен ден като Кмет на община Кърджали бих искал да отчета пред вас някои по-важни събития и проекти,  които се реализирахав нашата община в периода октомври 2019г. – октомври 2020г.Въпреки условията на пандемия, Общинска администрация продължи да работи в посока развитие и облагородяване на града и населените места.Смятам, че като местна власт реагирахме бързо, оперативно и  адекватно на предизвикателството–пандемията от COVID19, и в много отношения – изпреварващо. Информирахме гражданите, въведохме ограничителни мерки и стриктно прилагахме дезинфекционни дейности, поехме грижата за стари, самотни и болни хора  в домовете им, включихме се активно за преодоляване на дефицита с предпазни облекла и средства.

          През отчетния периодобщина Кърджали изпълняваше проекти, финансирани със средства от ЕС на обща стойност 38 290 248 лв., от които инфраструктурни проекти  на стойност 35 225 568 лв. и проекти, свързани с изпълнение на меки мерки – 3 064 680 лв.

                                   

             Развитието и обновяването на градската среда е от съществено  значение за качеството на живот и привлекателността на Кърджали. Продължихме дейностите, свързани с подобряване облика на града.От началото на септември се възстановиха СМР по проект  “Ремонт и рехабилитации на улици и тротоари в град Кърджали”. Това е вторият проект от Инвестиционната програма за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Кърджали, одобрен по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., на обща стойност 5 052 148 лв. С решение на Управляващия орган изпълнението на договора се удължи до 21 юли 2021 г.

По проекта е предвидено изграждане на енергоспестяващо улично осветлeние, ремонт и рехабилитация на 10 улици в централната градска част, района на пазара и кв.“Възрожденци“, обновяване на 1 площад и изграждане на пешеходен мост, свързващ първа и втора част на парк „Арпезос – Север”. Дейностите стартираха през май м.г. с  реконструкция на площад „Хаджи Димитър“ в  района на пазара.

През изминалите месеци  продължи работата по подобряването на транспортния достъп до населените места и развитие, модернизация на местната инфраструктура чрез рехабилитация и ремонт на съществуващата пътна и улична мрежи.

Към м. октомври бяха извършени ремонти на 5 участъка от общинската пътна мрежа на стойност 487 000 лв. Тази година успяхме да решим и част от проблемите на  населените места, като реализирахме обекти на стойност 820 000 лв. в девет от по-големите села на общината.

Довършихме и  един от най-значимите обекти в града - „Изграждане на осветление на футболно игрище и лекоатлетическа писта  и информационно табло на стадион „Арена Арда“ на стойност 2 369 000 лв.

През последните годиниинвестициите в образованието  бяха основен  приоритет в политиката на общинското ръководство.

През месец януари 2020 г. приключи изпълнението на проект “Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали”, финансиран по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.

По проекта се  извърши обновяване и реконструкция на  сградния фонд  и дворните пространства на 5 учебни заведения в град Кърджали –  СУ „П.Р.Славейков“, СУ "Отец Паисий", Езикова гимназия "Христо Ботев", ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" и ОУ "П.К. Яворов". Също така се възстанови и сградата на детска градина "Мир". За тези учебни заведения се достави и ново оборудване и обзавеждане.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бе на обща стойност 13 863 049 лв. Чрез модернизирането на училищата над 5000 ученици от общината вече се обучават вприветлива среда и получават по-качествено и достъпно образование.Приключи и проектът за модернизиране сградата наПрофесионалната гимназия по селско и горско стопанство на стойност 1,3 млн.лв.

И през тази година продължиха усилията ни за по-нататъшното развитие на Перперикон като туристически обект.

          През 2019г. Община Кърджали подготви проектно предложение „Перперикон - храм на боговете и дом на цивилизациите”, с което кандидатства пред ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове”  и ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. на обща стойност 7 366 758 лв. Концепциятавключва продължаване на консервационно–реставрационните дейности на археологически комплекс «Перперикон» и дейности по социализирането на комплекса.

Продължава и реализацията на проект «Древните Родопи и Егея – Културен коридор в подкрепа на развитието на региона“.Дейностите включват изграждане на  Посетителски център на Перперикон,  извършване на 3D заснемане на комплекса.Реализираме този проект в партньорство с гръцката община Маронея–Сапес и Регионален исторически музей –Кърджали. Общата стойност  е 2 760977 лв.като за дейностите, които Община Кърджали  ще осъществи, са предвидени 2 347 173 лв.

По Програмата за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България”  2014-2020”, Община Кърджали е партньор и в проекта „Ефективно и устойчиво използване на водните ресурси във водоснабдителните системи".Водеща организация е общинската ВиК компания на Комотини,Гърция.  Общата стойносте 1 544 273 лв., а за дейностите в община Кърджали е предвиден бюджет от  288 467 лв.

Управлението на общинската собственост и приходите от нея са едни от важните източници за осигуряване на  финансови средства.

През периода октомври 2019-октомври 2020г. са извършени 108 разпоредителни  сделки с общинско имущество на обща стойност 1 516 хил. лв.Значителен е размерът на постъпленията  от отдаване под наем на общинско имущество – общо 858 хил.лв., в т.ч. от наеми и аренда на земеделска земя 280 хил.лв.

    Сред приоритетите  на общинското ръководство  е  и грижата за най-малките жители на общината.

    През април тази година стартирахме  изпълнението на проект „Заедно – за щастливо детство“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. Проектът ще се изпълнява от Община Кърджали в партньорство с четири детски градиниq намиращи се на територията на МИГ Стамболово–Кърджали 54 -  ДГ „Мечо Пух” в с. Чифлик и изнесените групи в с.Перперек и с. Мургово, ДГ „Славейче” в с. Широко поле, ДГ „Мики Маус” в с. Стремци  и  ДГ „Кокиче” в с. Мост и изнесената група в с. Миладиново. Основните дейности по проекта са насочени към овладяването на българския език и развитие на социалните и комуникационните умения  на 130 деца, както и дейности свързани с повишаване на мотивацията на 260 родители за участие в образователния процес на техните деца.  Проектът е на обща стойност 286 410,45 лв. и ще се осъществява в рамките на 24 месеца. 

          Близо 700  първокласници от общината получиха в първия учебен ден книжка с български народни приказки, с лично послание и подпис от кмета на общината и комплект ученически пособия. Инициативата се осъществява вече 16-та година.

Община Кърджали присъди  в чест на 24 май  три стипендии „Кърджали” на изявени абитуриенти, завършили средното си образование през учебната 2017-2018г.Стипендиантите вече наброяват 35 души.

Като ръководство на Община Кърджали се стремим да провеждаме адекватна социална политика, насочена към задоволяване потребностите на хората в неравностойно положение като разкриваме нови, достъпни, разнообразни и качествени социални услуги. Към настоящия момент  функционират 11 социални услуги, финансирани като делегирана от държавата дейности и  от общинския бюджет.

    Продължава изпълнението на трите проекта, свързани с изграждането на социална инфраструктура, които  се  финансират по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.:

Проект „Изграждане на социални жилища в град Кърджали” е на стойност  2 169 957 лв. Реализацията му ще осигури нови 69 оборудвани и обзаведени социални жилища, управлявани от общината в полза на местната общност. Наемателите на жилищата ще имат възможност да ползват мерките от "Социалния пакет", насочени към заетост и образование, което ще се отрази на техния социално-икономически статус.
Проект "Заедно в подкрепа на децата на Кърджали"е на обща стойност 971 500 лв.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъде  изградена инфраструктура за 3 нови социални услуги за деца и младежии техните семейства  - Център за обществена подкрепа, Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Наблюдавано жилище за младежи от 18 до 21 години.

Проект "Заедно за достоен живот"- обща стойност 1 678 127 лв.

          Основните дейности  са свързани с извършване на СМР за преустройство на сградата, в която ще бъдат създадени новите две резидентни услуги - Център за грижа за лица с психични разстройства и Център за грижа за лица с различни форми на деменция, както  и изграждането на сградата, в която ще се помещава Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

          През  2019 година стартира изпълнението на проект „Подкрепа и грижа за хората в община Кърджали, който се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. С реализирането на този проект ще се  разшири модела за патронажни грижи за хора с увреждания и възрастни хора на територията на цялата община, като  ще се осигурят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда на 157 хора с увреждания и възрастни хора.

          Проектът е на  обща стойност 399 498 лв. Във връзка с възникналата пандемична обстановка в страната и необходимостта от предоставяне на допълнителни услуги на възрастните хора,  с допълнително споразумение от 15 април 2020 г. общата стойност на договора бе увеличена на 744 573 лв. 

    В края на 2019 г. приключи изпълнението на проект „Социално предприятие "Обществена пералня и услуги в дома", на обща стойност  391 163 лв. По проекта бе създаденоново Социално предприятие "Обществена пералня и услуги в дома" в Община Кърджали, което осигури заетост, професионална интеграция и придобиването  на  трудови  и  професионални  умения  на  хора  с увреждания  и  на  представители  на  уязвими  социални  групи.

В периода от месец май до юли 2020 г. в Община Кърджали се реализира проект по Целева програма „Топъл обяд у дома  в условията на извънредна ситуация-2020г.“, финансиран от Агенция за социално подпомагате. Топъл обяд се приготвя и доставя до дома на 200 потребители в гр.Кърджали от Домашен социален патронаж и в 5 населени места от община Кърджали, където има функциониращи детски градини с действащи детски кухни: с.Перперек, с. Мост, с. Широко поле, с. Чифлик и с.Стремци.

Община Кърджали осигурява заетост на продължително безработни лица и на безработни лица с увреждания чрез подписани договори с Дирекция „Бюро по труда”. Осигурена е заетост на 44 лица.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Искам с с голямо удовлетворение да споделя с Вас, че в навечерието на 21 октомври община Кърджали  беше удостоена с високото европейско отличие -  Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа през 2020г. Удостояването с престижната награда на СЕ е признание за постигнато високо качество на управление, съгласно утвърдения европейски стандарт, основан на принципите за иновативно и добро демократично управление на местно ниво. Европейският етикет е сертификат за качество за цялостното управление в общините.

С огромно удоволствие и с признателност се обръщам към всички жители на община Кърджали по повод нашия празники се радвам, че имам възможността като кмет да ги поздравя от мое име и от името на ръководството на общината по случай 108-та годишнина от Освобождението на Кърджали. Приемете искрените ми пожелания за здраве, радост, благополучие и успехи!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Не
    Независим
    1 0
    12:31, 20 окт 2020
    Мисли за мерките срещу ковид подмазвач такъв вКърджли обстановката не е никак добре никой нищо не спазва недей да мислиш само за хората около теб от коя програма колко при ще прибирате некадърници
  • 2
    По
    Познавач
    1 0
    20:45, 20 окт 2020
    Играч в ДПС, елементарен за кърджалийци. Слаб кмет!
    • Ан
      Анонимен
      0 0
      22:36, 20 окт 2020
      Мисли и за пътища г-н Кмет най отвратителна пътна инфраструктура Дупка до дупка.Още при влизането в града се ужасявам,къде са парите Г-н Кмет?.
Последни новини